Ha én Gordon volnék…

Benkő Gyula 2013.06.06.

Az ellenzéki összefogósdi egyre mélyebb összecsapásait elnézve időnként azon gondolkodom, mit is csinálnék Bajnai Gordon helyében. Már nem mint kapus, hanem mint politikus. Legyünk őszinték, 2014-ben nem lesz kormányváltás. Orbán Viktor kihívója – szép dolog vagy nem, más kérdés - mindenképp bukni fog. Persze erről nem csak a megosztott demokratikus ellenzék tehet, hanem a FIDESZ is (elég ha csak az új de még mindig nem teljesen kész választójogi törvényre gondolunk), illetve az ebben a ciklusban valamiért kevésbé feledékeny választópolgárok.

12_o-bajnai.jpg

Amikor Bajnai Gordon életre hívta a Haza és Haladás Alapítványt, azt mondtam magamban: ügyes húzás. Nyilván kihagyja a 2014-es megmérettetést és majd 2018-ra, az elmúltnyolcév FIDESZből kiábrándultakat is összefogva visszatér mint miniszterelnök-jelölt.

Tanácsadói, úgy tűnik másként döntöttek… Vagy tényleg nem hagyja békén őket a gondolat, miszerint van még esély, megnyerhető a soron következő országgyűlési választás (minden hátráltató erő ellenére), vagy már a következőre gyúrnak. Utóbbi esetben talán attól tarthatnak, ha nem ebben a ciklusban robbannak, már késő lesz felépíteni magukat 2018-ra. Mindenesetre még nem rontották el teljesen, lehet még happy end. Talán így: Bajnai nem szkanderezik tovább és hagyja, hogy Mesterházy Attila, az MSZP vezére legyen most a miniszterelnök-jelölt. Ő sajnos ezüstérmet szerez, ami édes kevés a demokratikus ellenzék számára. Így új jelölt után kell nézni 2018-ra (hiszen az nem fordulhat elő, hogy valaki zsinórban 3x legyen jelölt (hacsak nem Orbán Viktornak hívják). Bajnai ekkor ismét színre lép és benyújtja a számlát, hiszen ő gálánsan félreállt, hogy a következő meccs az övé lehessen. Az ellenzék lelkiismeret-furdalásától hajtatva megadja az esélyt. Az a választás pedig nyerhető lesz.

Ha én Gordon volnék, most félreállnék…

(fotó: blikk.hu)

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szintiszta.blog.hu/api/trackback/id/tr485345927

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.07. 11:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2013.06.07. 13:00:11

Nehéz ezt megítélni mert összességében Bajnai több külsős\bizonytalan szavazót vonzana mint Mesterházy, aki igazán csak az mszp szavazókat mozgatja meg. Ugyanakkor az is igaz, hogy az mszp szavazók alkotják a derékhadat a kormányváltást akarók között. Viszont az is igaz, hogy az mszp szavazókat nem tántorítaná el Bajnai jelöltsége sem.

Nekem csalódás volt, hogy Bajnai nem alakított önálló arculatot, hanem csak ezt az ernyő szervezetet, de azt is belátom, hogy a fidesz rendszer önös érdekből bukásra ítéli a megosztott indulókat és csak a hozzájuk hasonló tömböknek ad esélyt.

A papírforma valóban az, hogy duplázhat a fidesz, de azért mégis nagyon sok a bizonytalan és a fidesz bizony szolgáltat bőven okokat arra hogy ők protest szavazzanak.

Valamint az se mindegy, hogy ha nyernének is legalább a kétharmadot ne kapják meg újra, mert akkor mégse kerülgethetik meg olyan könnyedén a jogállamiságot mint most, amikor ha valamilyen alkotmányos gátba ütköznek, akkor egyszerűen átírják és kész.

emtévé 2013.06.08. 20:49:08

@Urfang: A szerzőnek szerintem igaza van. 14-ben nem lesz kormányváltás. Ha pedig nem lesz, minek pofonba szaladni... Amíg 400 ezres békemenet szaladgál az utcákon, nincs esély. 2018-ra talán mindenki észhez tér.
süti beállítások módosítása