Egy szerény javaslat

Hubert József 2013.09.03.

Kedves szocialisták, együttisták, LMP-n innen és túl a liberális oldal maradvány-, ragadvány- és utód pártjai. Mélyen tisztelt demokratikus ellenzék: lenne egy szerény javaslatom. Csak, mielőtt tovább is kattintanátok, hogy ilyet már ezret és bárkitől, rögtön az elején hadd pöccintsem a horgot a szátokba: a szavazatomat lehet megvásárolni. Nem csak az enyémet, hanem még úgy három-négymillió magyar szavazópolgárét. Meg lesz a kétharmad, csak hallgassatok rám.

votefornobody.jpg 

Nem kínálok semmi illegálisat, nem várom el, hogy a zavarosban halásszatok, egy háromfogásos vacsora a Várban az kellemes, de maradi vagyok, és a meghitt pillanatokat szívesebben töltöm a feleségemmel, mint teszem azt Török Zsolttal, vagy az éppen aktuális szavazatvásárlási főfelelőssel. De lenne itt valami, amit ha megoldanátok, önként, dalolva húznám be az ikszet akármelyik párt mellé is közületek. Sőt, csak hogy tuttira menjünk, még azt is boldogan felvállalnám, hogy a környezetemet telefonon, személyesen, emailben bombázzam éjjel-nappal a remekbe szabott pártprogramotokkal. Nem lenne menekülés. Teljesen ingyen áldoznám fel magamat a párt oltárán. Csak egyet kérek.

 

Kínáljatok értelmes, hihető választ a problémáimra

 

Nem egy nagy wasistdas, belátom. Őszintén? Munka közben, félvállról ugrott be, és parancsoljatok: tök ingyen a tietek a teljes knowhow. Tessék, lehet ízlelgetni, forgassátok magatokban, használjátok. Mert amit ma a baloldal kínál az minden, csak nem megoldás.

 

1. Csavarjátok le a potmétert a hisztis, demokráciaféltő álnyavalygásról. Nézzetek már tükörbe. Aztán a párttaglistára. Aztán vissza a tükörbe. Csak azt az egyet magyarázzátok meg, hogy nem röhögitek el magatokat ebben a rohadt nagy demokratikus porhintésben? Figyeltem, a fejetek se vörösödik a kamera előtt, tényleg, elismerésre méltó, profi meló. Igen, vannak problémák a demokráciával az országban, igen, a Fidesz a főkolompos, igen, az Orbán-rendszer, ha tehetné, egyesével szedné fel az ezeregyszáz év alatt vérrel-verejtékkel kiizzadt emberi jogi vívmányaink nagy többségét, ha nem mindegyikét. De majd pont ti védtek meg minket tőlük? Hiteles, mondhatom. Akkor a hecc kedvéért kezdhetnétek például a III/3-as akták kiteregetésével, az ügynöklisták napvilágra hozatalával, mert ezzel még piszkosul adósai vagytok, ti, politikusaink, az egész magyar népnek. Antalltól Medgyessy(!)-ig, Gyurcsány, Orbán, Boross(!!!) bá', többiek. Ne már, hogy ezt a nemes ügyet is meghagyjátok a vérgőzős, echte náci pártnak (bőven elég volt, hogy hagytátok őket szépen felépítkezni a többi, szőnyeg alá söpört kérdés hegyéből).

 

2. Tegyük fel, elfogadjuk: megváltoztatok (inkább a körülmények, mint ti, de a lényeget tekintve most ugyanaz). Akkor is az a helyzet áll fenn, hogy egy szűk 3 százalékos gourmet réteget leszámítva, nincs ebben az országban, aki 5 százalék (és akkor még sokat mondtam) fizetésemelésért ne adná el az összes veleszületett jogát. Bele értve a vallás-, gyülekezés-, szólás-, lelkiismereti- és a többit is. A problémát ugyanis távolról sem az jelenti, amiről ti beszéltek (ld. 3-as pont). Hadd engedjek egy bepillantást nektek az alulnézetbe. Kezdjük talán azzal, hogy itt nem lehet vállalkozni. Komolyan nem. Aki az ellenkezőjét állítja, az hazudik. Nem milliárdos befektetésekről, pusztán 1+2 főt eltartó, kis családi vállalkozásokról beszélek. De menjünk tovább: gyerekek éheznek (százezrekről van szó, bár legyünk nagyvonalúak és lépjük át őket, tulajdonképpen nem szavazó réteg), nyakunkon a munkanélküliség, akinek meg van melója, az tízből hatszor sok kategóriával az adottsága, végzettsége, képességei alatt talál magának valamit, csak, hogy ne haljon éhen (legalábbis ne azonnal). Szar az egészségügy. Minőségi felsőoktatás? Hálistennek hírből se ismerjük. Az lenne itt az igazi gond, ha gondolkoznának az emberek. Ne mutogassatok a narancsdiktátorra, a szociérában egy hangyányit sem volt jobb egyik sem. Ezeket ti, közösen, együttes erővel vertétek szét, hoztátok össze és sóztátok a nyakunkba. Benne volt Orbán. Benne volt Gyurcsány. Benne volt Bajnai, Medgyessy, Antall, Horn, Boross, meg előtte még 3-4 generáció legalább.

 

3. Értem én, hogy nagy hagyományai vannak az értelmiségi agymenéseknek a baloldalon, de az országban meg a problémáknak vannak nagy hagyományai, márpedig ti ezen a téren tendenciózusan mellé beszéltek. Példálózó jelleggel: a melegkérdés a társadalom 90 százalékát hidegen hagyja (a maradékot tessék két felé vágni a nácik és a homokosok közt, és azokat is mind kevésbé mozgósítja a kérdés - ld. az idei melegfelvonulás kudarcát). A hajléktalanok tényleg rettenet egy irritáló népség (de legyünk igazságosak: "csak" 90 százalékban). Sikerült addig csorgatni a zsebekbe a lóvét, hogy az unió ma már távolról sem hívószó. 5 százalékos áfakulcs, mint kampánytéma? Kérlek, ez vérciki, ki hiszi ezt el pont nektek?

 

4. Végül, nem utolsó sorban: könyörgöm, ne teregessétek ki a családi szennyest. Erről már beszéltünk, de most komolyan: senki, de senki nem kíváncsi az osztódással, de gombamód szaporodó ballib oldali kiscsoportok, pártszerű kezdeményezések és szekták izzadósan fotelkarfát markoló, kínos belharcára. Oldjátok meg a háttérben, a tévéképernyőről nézve kultúrember formátok van (bár tévedtem már nagyobbat is). Este, amikor belövöm az ATV-n a híradót, nem egy folytatásos brazil szappanoperára vagyok kíváncsi. Nem a "Barátok közt"-öt akarom látni Attilával, Fletóval, Gordonnal.

 

Nem. Azt akarom látni, hogy van, aki látja, hogy mi a problémám, és van rá válasza. De szeretném ez egyszer bíztató jelleggel befejezni. Egyetlen más - általam ismert - erő sem kínál erre a helyzetre megoldást (részletekről máskor, egy következő cikkben). De nincs az pénz, hatalom, akármi, hogy 2014-ben én még egyszer a legkisebb rossz elve alapján válasszak. Ha más jelentkező nem lesz, hát van egy határozottan szimpatikus kezdeményezés...

 

Szolgálati közlemény: Színtiszta a facebookon. Lájkot, névtelen adományokat, Soros-milliárdokat fogadunk. Szükség esetén számlaképesek vagyunk, és akár a KDNP-székházat is el tudjuk foglalni.

Címkék:mszp gyurcsány liberális ballib bajnai szocialisták mesterházy dk e14 pártprogram választások 2014 párbeszéd magyarországért 297 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szintiszta.blog.hu/api/trackback/id/tr465489144

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy szerény javaslat az ellenzéknek 2013.09.04. 11:26:02

Csavarjátok le a potmétert a hisztis, demokráciaféltő álnyavalygásról. Nézzetek már tükörbe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2013.09.04. 10:35:53

Az én szavazatomat az tudná garantáltan megvásárolni, aki nem megvásárolni akar, hanem vért, verítéket, és könnyeket ígér. Nyugdíjcsökkentést, állami vízfejcsökkentést (igen, masszív kirúgásokat a hivatalokból), kedvezmények és kivételek eltörlését. Aki ki meri mondani, hogy ennyi pénz van (normális mértékű adóztatás mellett), ebből erre futja.

És akkor esetleg jöhet a jövőbe fektetés, úgyismint gyermektámogatások, oktatás, egészségügy rendbeszedése (kezdve a közpénzből fenntartott rendelőkből a saját zsebre rendelő praxisok kisöprésével), többpilléres nyugdíjrendszer támogatása.

Mindemellett persze olyan apróságokat is, mint a demokrácia visszaépítését, az állami túlhatalom lebontását, jogállami garanciákat.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.04. 10:46:09

@OkoskaTo:rp:
Ilyenre én is szavaznék, viszont nem vagyok biztos benne, hogy egy ilyen pár bejutna a parlamentbe...

Hubert József 2013.09.04. 10:49:43

@OkoskaTo:rp: támogatom. kár, hogy nem lenne 2 százalék sem a szavazótáborban

tobeor 2013.09.04. 10:51:30

Én arra fogok szavazni aki leteszi a nagyesküt, hogy börtönbe vágja a fideszmaffiát.

Csak a közismertebb vádpontok:
1. Különösen nagy értékben elkövetett rablás, hatalommal való visszaélés, állami erőszak és zsarolás, 3 millió manyup tag kifosztása céljából.

2. Szervezett bűnszövetkezet fenntartása a magyar földek, a magyar trafikok, a magyar takarékbankok lenyúlása és kifosztása céljából.
Súlyosbító tényezők: Előre megfontolt szándék, csoportos elkövetés, hatalommal való visszaélés, bennfentes információval való visszaélés, különösen nagy érték.

3. A független magyar igazságszolgáltatás szétverése, maffia-tag kinevezése a főügyészség élére és egyéb helyekre abból a célból, hogy a fideszmaffia számára biztosítsa a szabad rablást, törvény felettiséget.

Ezek így együtt halk hangon ezer év fegyház, az életfogytigon felül a maffia vezérkarának, fejenként, de az alacsonyabb szinteken lévőknek is pár száz év.
Ja, Simicskás state capture, egy minisztérium privatizálása, százmilliárdos közbezserzések, stb: újabb ezer év.

2013.09.04. 10:54:17

tobeor

A Fidesz "maffia" a magyar emberek döntő többségének bírja a bizalmát, mert értünk cselekszik. Kihúzza a szönyeget a rühes balliberálisok lába alól!

JT_Biopower 2013.09.04. 10:56:58

Sajnos ennél kevesebbért, vagy teljesíthetetlen, de jól hangzó ígéretekért is eladják magukat emberek. Ők lesznek a többség. -> Veled/velünk nem vesződnek, mert nem éri meg.

tobeor 2013.09.04. 10:58:01

@Lindalinda: hány trafikot kaptál kedvesem?

Jhonnyq 2013.09.04. 10:58:43

@Lindalinda: A döntő többség majd megmutatja jövőre mennyire is bízik a Fideszben...Ne legyenek nagy elvárásaid bukni fognak.
Neked meg teljesen mindegy,hogy ki van kormányon mert eszed úgysincs és gyűlölködni ellenzékből még jobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 10:59:07

"Kínáljatok értelmes, hihető választ a problémáimra"

en.wikipedia.org/wiki/Wicked_problem

1) There is no definitive formulation of a wicked problem.
2) Wicked problems have no stopping rule.
3) Solutions to wicked problems are not true-or-false, but good or bad.
4) There is no immediate and no ultimate test of a solution to a wicked problem.
5) Every solution to a wicked problem is a "one-shot operation"; because there is no opportunity to learn by trial and error, every attempt counts significantly.
6) Wicked problems do not have an enumerable (or an exhaustively describable) set of potential solutions, nor is there a well-described set of permissible operations that may be incorporated into the plan.
7) Every wicked problem is essentially unique.
8) Every wicked problem can be considered to be a symptom of another problem.
9) The existence of a discrepancy representing a wicked problem can be explained in numerous ways. The choice of explanation determines the nature of the problem's resolution.
10) The planner has no right to be wrong (i.e.: Planners are liable for the consequences of the actions they generate).

panelburzsuj 2013.09.04. 10:59:53

Hogy tudjon bárki is megvenni, ha nem mondod meg: mennyi kell?

panelburzsuj 2013.09.04. 11:01:45

@neoteny:

(Na most ez szépen sikerült spontán demonstráció: mennyivel több tekervénnyel lukadsz ki ugyanoda te, mint én! ...:)

♔bаtyu♔ 2013.09.04. 11:02:31

Kemény kommunisták, szélsőséges, magukat liberálisnak nevező zsidók.

"Demokraták", ezen én is jót szoktam röhögni.

Jhonnyq 2013.09.04. 11:08:03

@♔bаtyu♔: Az igazi Kemény kommunisták ma a Fidesz frakcióban ülnek.Az agyilag vákumcsomagoltak pedig a jobbikban.
Gondolom,látva ,olvasva a szüntelen gyűlölködésed te jobbikos vagy.Tehát agyilag nulla.
Mond mi mást tud a pártod mint zsidózni meg Fújj EU-t skandálni?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 11:12:55

@panelburzsuj:

Azért akad némi különbség: a te kérdésed implikálja azt hogy létezik megoldás a problémáira; az én hozzászólásom (ami csak idézet) arra kíván rámutatni hogy egyáltalán nem szükségszerű hogy létezik megoldás a problémáira, különösen nem "egyértelmű, hihető" -- és ami ráadásul "megoldás" lenne a másik három-négymillió problémáira is.

panelburzsuj 2013.09.04. 11:15:39

@neoteny:

Te filozóf vagy: nyakló nélkül externalizálsz.

Én meg igyekszem piaci kérdéssé operacionalizálni.

:)

mojoking77 2013.09.04. 11:17:41

@♔bаtyu♔: Igen, az a baj, hogy csak egy oldalrol vagy kepes bamulni a dolgokat. Te meg meg egy csomo agymosott barom mind a ket oldalon. Eszetekbe sem jut gondolkodni, hogy ami most tortenik, az akar hosszu, akar mar rovid tavon is artalmas e vagy sem.A Fidesz azt mondta, akkor az ugy van. Felepitettek a korlatolt agyatokban egy szurot, es mielott akarmi tortenhetne, az informacio ott szurodik meg. Ez pedig:
-Kommunista. Barmit is tesz vagy mond, az mar lenyegtelen, itt el van vagva. Felismersz egy egy szofoszlanyt, es azt berakod a velemenyedbe, de inkabb csak alanyokat. Tok mindegy mit mond, az csak egy budos komcsi, megazelmultnyocev, meg a kurcsany, meg a libatolvaj. Jo nem lehet, es kulonben is miert nem doglott mar meg az osszes a tamogatoikkal egyutt...

A masik veglet, az elborult MSZP/DK hivo. Szamara ugyanezt a szurot forditva epitettek be (amugy ilyen is van nehany, hala az egnek itt is):
Ok a kormany BARMILYEN bejelenteset kiserik heveny nyaladzassal, es azonnali rohadtciganyviktokiraly felhorrenessel. Ez sem egy sokkal szebb allatfaj, mondjuk ez is teny...

Pan Modry 2013.09.04. 11:25:08

@Lindalinda:
donto tobbseg???? 10-15%???

Kivlov 2013.09.04. 11:25:50

@OkoskaTo:rp:
Ennek kellene lennie.
Csak ahogy előttem írják: ezt sosem választja meg a magyar. Mert itt az emberek legalább 90%-a az államból él.

mojoking77 2013.09.04. 11:26:11

@tobeor: Na. Azert Ausburg konyeken biztos jobban utaltak minket. Latod, neked sem kell minden hirt elhinni, es panikot kelteni feleslegesen

barli 2013.09.04. 11:26:42

Végre egy normális hang a zindexes blogszférában! Remek cikk!
Egy bibi van az ilyennel hogy az ilyen pártra egyből ráakasztanák a populista jelzőt. Amúgy 100%-ig igaz, amit a poszter leírt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 11:27:04

Jó párt nincs jelenleg, így a rosszak közül kell kiválasztani az egyik kevésbé rosszat.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 11:28:53

@panelburzsuj:

"Én meg igyekszem piaci kérdéssé operacionalizálni."

Nem hiszem hogy lehetséges politikai kérdéseket piaci kérdésekké operacionalizálni: a politikai "megoldások" határozottan nem (szabad)piaci viszonyok között működnek (ti. nem mindkét részről önkéntes, szabad csere tárgyai).

mojoking77 2013.09.04. 11:35:05

@Mária: Persze. Ezt mar egyszer eljatszottuk. Jelen pillanatban a nem szavazok az egyik legbiztosabb reteg, amire a Fidesz szavazhat. OK ugy vannak vele, hogy az a par bolond, akiknek a fejet sikerult patyolat tisztara mosniuk, az ugy is elmegy, es rajuk szavaz, ha a tobbiek meg nem mennek el, az kulon jo.. Tessek mar gondolkodni, mielott hulyesegeket irunk, meg ha ne mis annak szantad. Igen is el KELL menni szavazni. Most mindenkinek, aki csak tud.

Pan Modry 2013.09.04. 11:36:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

ezzel nem ertek egyet, ugyanis akkor minden partnak az lesz a motivacioja hogy kevesbe rossz legyen.
En peldaul ugyanugy kirugom a picasba a kevesbe rossz kepessegu beosztottakat, mint a nagyon rosszakat, ugyanis jo kepessegu emberekkel szeretek egyutt dolgozni.

Sanz 2013.09.04. 11:36:56

Csak úgy szólok, hogy pontosan ezért van több párt a baloldalon, hogy a különböző szavazóknak mondják a nekik tetsző igazságot/hazugságot és így jön majd össze a győzelem 2014-ben.
(Lásd, az Együtt2014-PM fog beszélni a lehetséges jövőbeni nyugdíjcsökkentésről, de ezt az MSZP nem teheti meg, mert akkor 0 szavazója lenne).

És igen, egy igazmondó párt legfeljebb 5%-ot tud elérni, egy néppárt ezért sosem fog igazat mondani a választóknak. De ez nem a pártok hibája, hanem a választóké.
Amilyen a választó, olyan a kormány...

mojoking77 2013.09.04. 11:37:23

@mojoking77: szavazhat=szamithat. Lasd kettovel feljebb.....

barli 2013.09.04. 11:38:09

@Mária: a kérdést úgy is fel lehet fogni, hogy ha a normális ember nem megy el szavazni, azzal megnő a nemnormális emberek szavazatának az értéke, ergo jönnek a nácik meg a kommunisták, meg mindenféle szélsőséges. Ennél már a kétfarkú kutyapartra leadott szavazat is jobb (ha indul(hat)nának).

dzsak 2013.09.04. 11:39:27

@tobeor: "Én arra fogok szavazni aki leteszi a nagyesküt, hogy börtönbe vágja a fideszmaffiát."

Ezt csak abban az esetben tudja valaki letenni, ha 2/3-al győz, és azokat a bebetonozott embereket (pld. Polt) elmozdítja, akik elindíthatnak egy vádeljárást.....
Utána minden a bíróságokon múlik. Vannak ügyek, amik simán bűncselekmények, de a legtöbbje jogi kiskapuba bújtatott bűncselekmény. Amit egy bíróság bárhogy értelmezhet.

Pan Modry 2013.09.04. 11:40:22

@barli:

viszont egyben megno ilyenkor a normalis part epitesenek befektetett energia varhato hozam mutatoja is

Laci A Lakli 2013.09.04. 11:41:59

@Jhonnyq:

"az agyilag vákumcsomagoltak pedig a jobbikban."
www.hir24.hu/political-radical/2012/04/25/tevhitek-a-jobbikrol-(3.-resz)-az-iskolazatlansag-feltetelezese/

Ez mondjuk csak annyit jelenthet, hogy az oktatatás sikeresen annyira szétcseszték, hogy már minden bolond kap diplomát :).
De ez egy nagy téveszme a Jobbikkal kapcsolatban, hogy nincs értelmiségi rétege.

röf 2013.09.04. 11:42:24

@tobeor:
"Sosem volt még ilyen rossz a megítélésünk."

Ez mire érv?
És ki mondja?

Ha itthon nincs értelmes kérdés sem, nemhogy arra értelmes válasz, akkor bekérjük a külföldi szabadkőművesek előre preparált véleményét,
és lobogtatjuk a papírt, mintha az már a végítélet volna…
Hát ki nem szarja le?

vittore 2013.09.04. 11:44:03

@Jhonnyq: Te még mindíg abban a hitben ringatod magad, hogy nem simán nyerik a 2014 es választásokat? Ha nem kétharmaddal, akkor jobbik koalícióval, de mindenképp dupláznak. Na onnantól már tényleg a legkeményebb maffiaország leszünk. A digó klánok külön képzésekre fognak hozzánk járni.

xunilo 2013.09.04. 11:48:59

@Sanz: "(Lásd, az Együtt2014-PM fog beszélni a lehetséges jövőbeni nyugdíjcsökkentésről, de ezt az MSZP nem teheti meg, mert akkor 0 szavazója lenne)."

Aham. Valami ma nem stimmel veled, lehet h ez tartós, nem tudom.
De addig álljál fél lábon amíg a ballib elkezd nyugdíjcsökkentésről beszélni...
LOL LOL LOL

Ja, még valami: nem csak h nem fognak ny. csökkentésről beszélni, de még csak különböző dolgokról se. Mindnek ugyanaz a mondandója: Orbán takarodjon.
Na ezért sem teheti meg felelős ember, h rájuk szavaz (bármelyikre). Mert az nem elég, h váltani akarnak. Mit akarnak UTÁNA csinálni? Erről mér nem beszélnek?
Mert az nekem nagyon kevés, h vissza akarják állítani a min KÉTSZER akkora szem. jövedelem adót.
Illetve de, végül is elég: már csak emiatt sem szavaznék rájuk SOHA.

Mészáros Laci 2013.09.04. 11:54:23

Kedves Hubert József,

A válasz a kérdésedre: pont ezt csinálják a pártok. Hihető és értelmes választ kínálnak a legolcsóbban megvásárolható 3-4 millió szavazópolgár problémáira. Sajnos az a helyzet, hogy kurva nehéz szegmentálni.

panelburzsuj 2013.09.04. 11:54:36

@xunilo:

Nem gondoltam ,hogy ilyen hamar akad önkéntes adatközlőm a múltheti választási matekfeladványomra:

Mennyi babkonzerves vokskurvát lehet venni egy tizenhatszázalékos vokskurva árából?

Szóval: a te szavazatod mennyibe a kerül a "nemzetnek"?

mrZ (törölt) 2013.09.04. 11:54:37

Még jó hogy nem szerepel a kívánságok között a _becsületes_, mert így tényleg olyan magyaros.

Sanz 2013.09.04. 11:57:12

@xunilo: Lehet, hogy nem fognak róla beszélni, de mint alapvető közgazdasági ismeretekkel felruházott szavazó tudom, hogy a nyugdíjcsökkentést egyszer majd meg kell lépni... vagy beledöglik az aktív réteg/az ország.

A kétszeres személyi jövedelemadó pedig baromság, mert az alacsony keresetűeknél csökkenés lesz mindenképp, havi 500000 feletti fizetésnél pedig igenis kelljen többet fizetni.

Csak egy példa - a matek kedvéért.

Jelenlegi adó+járulékteher: 16% + 18,5% = 34,5% MINDEN megszerzett forintra.

Ha évi 1 millió Ft-ig 0%-os kulcs lenne, évi 1 millió és 6 millió Ft között lenne pedig 16%-os kulcs, akkor:

Havi 200000-es fizetésnél ez lenne: 18600 adó + 37000 járulék = nettó 144400 Ft a mostani 131000 helyett.

Akkor most hogy is van ez?

panelburzsuj 2013.09.04. 11:57:40

@neoteny:

Szürke minden teória - de az élet fája zöld!

Figyejjed csak, hogy a láthatatlan kezem nyomán milyen szépen "emergeálódik" a voksok piaca ! ... :)

xunilo 2013.09.04. 12:05:09

@panelburzsuj: "Nem gondoltam ,hogy ilyen hamar akad önkéntes adatközlőm a múltheti választási matekfeladványomra:

Mennyi babkonzerves vokskurvát lehet venni egy tizenhatszázalékos vokskurva árából?

Szóval: a te szavazatod mennyibe a kerül a "nemzetnek"? "

1. szép, találó nicked van
2. anyád a kurva max, de nem én
3. azért, mert neked feltételezett adócsalóként nem fájt a teljesen igazságtalan többkulcsos SZJA, még lehetnek bőven olyanok, mint én
4. inkább az a kérdés, hogy mennyit ADOK az államnak -és rajta keresztül egy csomó ingyenélőnek, akik a munkát hírből sem ismerik- évente. Nos megsúgom, hogy csak jövedelmet terhelő adóból és járulékból évi kb 4,5 MILLIÓ Ft jut be utánam az államkasszába. Kifelé meg nem nagyon jön semmi...

Most Te jössz. Először az éves adódra, járulékokra vagyok kíváncsi.

xunilo 2013.09.04. 12:08:35

@Sanz: "Lehet, hogy nem fognak róla beszélni, de mint alapvető közgazdasági ismeretekkel felruházott szavazó tudom, hogy a nyugdíjcsökkentést egyszer majd meg kell lépni... vagy beledöglik az aktív réteg/az ország."

Ebben igazad van. A nyugdíjcsökkentést viszont nem fogják meglépni, sztem egyszer majd 10-20 éven belül összedől az egész. Én pl harmincas éveimben járok, és tutira nem lesz nyugdíjam. Semennyi sem. Ez van.
A jó hír, h aki elég intelligens, az ezt felismerte. Ha felismerte, tehet ellene azzal, h magának gyűjtöget. A rossz hír az, h nem nagyon van miből félretenni még vagy 20 évig (lakáshitel...) 50 felett meg majd izgalmas lesz összegyűjteni öreg koromra eleget...

svega 2013.09.04. 12:10:48

A Fidesz az tudja! Most csökkentik az oktatás támogatását és verik a mellüket, hogy rendben a költségvetés. Fidesznyikek, ez szerintetek az ország javára van?
Pár ötlet: az állami vízfej 90%-a kurva sok pénzért dolgozik (bocs nem dolgozik). Bürokrácia szétzavarása, foci támogatás azonnali megszüntetése, segélyek megkurtítása. Lenne itt pénz. Minden felszabaduló forintot a vállalkozások adóterhének csökkentésére. Ettől lenne GDP, foglalkoztatásbővülés. Mert az új stadionoktól nem lesz.
Persze hála az égnek, hogy viktor nem a bandzsi dzsamping rajongója. Mert akkor tornyokkal lenne tele az ország. Vagy nem búvár. Akkor mi lenne itt.
Még egy megjegyzés a pontagyú és gondolkodású fideszeseknek: ha valaki kritikával meri illetne a nagyvezért vagy a folyamatokat, akkor nem feltétlenül kommunista vagy libsi. Csak egy normális ember.

mojoking77 2013.09.04. 12:11:39

@xunilo: Eleg gusztustalan ez a kinek van nagyobb farka verseny... De jatszhatjuk. 7.2.. Na es? Raadasul ugy, hogy otthon sem vagyok, megis kap allam bacsi, plusz fietem a TB-t is, amire EU-n kivul nem is vagyok jogosult... Szar ugy.
Vissza a kerdesre. Barki, aki vallalja, hogy anyagilag is felelos lesz az altala hozott dontesekert, es aki onkent az elejen lemond a politkai mentelmi jogaert, ingyen megkapja a szavazatomat.

Mindenki kurva, csak mindenkinek mas es mas az ara. Az, hogy teged ez ennyire kiakasztott, egyedul azt mutatja, hogy valamiert nagyon fajo pontot ert...

xunilo 2013.09.04. 12:12:52

@Sanz: "A kétszeres személyi jövedelemadó pedig baromság, mert az alacsony keresetűeknél csökkenés lesz mindenképp, havi 500000 feletti fizetésnél pedig igenis kelljen többet fizetni.

Csak egy példa - a matek kedvéért.

Jelenlegi adó+járulékteher: 16% + 18,5% = 34,5% MINDEN megszerzett forintra.

Ha évi 1 millió Ft-ig 0%-os kulcs lenne, évi 1 millió és 6 millió Ft között lenne pedig 16%-os kulcs, akkor:

Havi 200000-es fizetésnél ez lenne: 18600 adó + 37000 járulék = nettó 144400 Ft a mostani 131000 helyett.

Akkor most hogy is van ez? "

Na ez a rész már kuszább. Ha nálad a kétkulcsos SZJA 0, ill 16%-t jelent, akkor én támogatlak. A baj az, h a ballibnek ez 16 ill 32? 36? 40? 50? százalékot jelent. Ami nem csak sok, de teljesen igazságtalan is.

Mert ha 3* annyit keresek (mert tanultam, mert szorgalmas vagyok, stb) akkor legyen már elég 3* annyival hozzájárulnom a közterhekhez. Hiszen visszafelé nem kapok 3* többet, sőt! (de az a része rendben van, adják annak a támogatást, aki rászorul) A régi SZJA-nál ez így ment, jó, valóban nem 2*annyi volt, "csak" másfélszer annyi...

kamill77 2013.09.04. 12:13:34

Ezt a homokosozast mostmar vegre ideje lenne befejezni! Annyira gusztustalan, hogy vki ketfarku kutyaparti letere szalonnáci.

Erdekes, h mások problemaja HELYETT erzed a magadet fontosnak. Ne kialtsd ki bunbaknak a meleg tarsadalmat, csak mert vgyik egy kis emberi meltosagra.

panelburzsuj 2013.09.04. 12:15:47

@xunilo:

Havi 6600 fizetek az államkasszába - a család más tagjainak keresetéből.

xunilo 2013.09.04. 12:16:44

@mojoking77: "Eleg gusztustalan ez a kinek van nagyobb farka verseny... De jatszhatjuk. 7.2.. Na es? Raadasul ugy, hogy otthon sem vagyok, megis kap allam bacsi, plusz fietem a TB-t is, amire EU-n kivul nem is vagyok jogosult... Szar ugy.
Vissza a kerdesre. Barki, aki vallalja, hogy anyagilag is felelos lesz az altala hozott dontesekert, es aki onkent az elejen lemond a politkai mentelmi jogaert, ingyen megkapja a szavazatomat.

Mindenki kurva, csak mindenkinek mas es mas az ara. Az, hogy teged ez ennyire kiakasztott, egyedul azt mutatja, hogy valamiert nagyon fajo pontot ert... "

Nem fájna különösebben, ha nem lenne ennyire leegyszerűsítve ez nálad. Amit írsz az alapján valóban mindenki, minden helyzetben kurva.

A 7,2-t azért megmagyarázhatnád, hogy sikerül ennyit befizetned, ha nem is itthon dolgozol. Azért a minimál TB - ha fizeted- pár ezer ft havonta, abból sokára jön ki milliós tétel...

Bretschneider detektív 2013.09.04. 12:18:13

@Hubert József: Ha a nyitó kommentet és a posztot is beleszámolom, már négyen vagyunk.
Nem alapítunk pártot? (Vicc vót!)

xunilo 2013.09.04. 12:20:17

@panelburzsuj: "Havi 6600 fizetek az államkasszába - a család más tagjainak keresetéből. "

Hm, az nem sok. Ha legközelebb mondjuk orvoshoz mész, jusson eszedbe, h épp én (is) fizetem, jó?
Amikor felszállsz a buszra, metróra, akármire, jusson eszedbe, h azt is én (is) tartom fent neked (is).
És így tovább.
Ha mindenki befizetné, ami jogos, nem lenne semmi gond az állami költségvetéssel.

Lajosforras 2013.09.04. 12:20:35

szarok az egészre. mégpedig azért,mert itt a nyomoronc szavazó szempontjából semmi nem változott. én azt látom, hogy a parlamenti pártok igazából ebben érdekeltek. ha sokkal jobb lenne, elhinném, hogy tettek valamit. ha már éhséglázadások lennének, akkor is elhinném. így viszont azt gondolom, hogy a parlamenti pártok (értem ezalatt azokat,akik tehettek volna-tehetnének valamit), nem csinálnak lófaszt se. mert nekik így jó.
nem kell jómód,akkor ráérsz gondolkodni, viszont kell egy darab a tortából (épp akkora, hogy ne dögölj éhen), különben jönnek a tüntetések, ne adj' isten lázadások. mindegy, hogy jobb vagy baloldali vagy,annyit kapsz a tortából, hogy éppen elégedett legyél. még ne halj éhen,de max. írj blogot, vagy kurvaanyázd le a képviselők népes táborának tetszőleges tagját.
és ez nem az embereken múlik, ez csak a szopadék politikusokon. így tudnak folyamatos nyomás alatt tartani, így nincs se pénzed, se időd értelmesen politizálni. az a legnagyobb marha, aki bármit elhisz ezeknek.

Bretschneider detektív 2013.09.04. 12:22:55

@Lindalinda: Csavar fel a "szönyeget", oszt náci, menj haza!

Suna bácsi 2013.09.04. 12:27:20

Mondhatnám azt, hogy jó a poszt, mintha magam írtam volna. De nem jó...
Ugyanis a liberálisnak, meg baloldalnak nevezett csürhe már régen bebizonyította, hogy mire képes. És mire nem.
Amire képes: ha nincs válság, csinálnak. Ha nincs adósság, ők csinálnak. Ha nincs munkanélküliség, ők csinálnak (baloldal???). Ha nincs minden kimutyizva, akkor ők privatizálnak (baloldal???). Ha nincs korrupció, ők csinálnak (liberális???).
Amire nem: gazdaságot fejleszteni, adósságot csökkenteni, ELSŐSORBAN a hazai vállalkozások, gazdálkodók, emberek érdekeit képviselni, megvédeni.

Horn 'Naés?' Gyulát már szentté avattuk. Igaz, hogy egy rohadt szemétláda volt, sebaj. Erre most jön ez a poszt, és látszólag leszedi a keresztvizet a megtévedt, de alapvetően jó, erkölcsös és megbízható ellenzékről baloldallal, liberálissal és mindenféle együttel együtt.

Félreértés ne essék: a posztban megfogalmazott problémák valósak, az elvárások jogosak. De nem ETTŐL a baloldaltól ás liberálisoktól. Ők már bizonyítottak, leszerepeltek, köszönjük leléphet! Ugyanis az én szavazatom is megvehető, csak ezek már akármilyen szépet is ígérnek, bocsánat... hazudnak, semmi pénzért nem adnám.

panelburzsuj 2013.09.04. 12:27:46

@xunilo:

Egy flaska kemoterápás folyadék kábé 600000 Ft.

Egy-egy kezelésnél 2-3 is lemegy.

Kívánjam neked, hogy minél hamarabb pénzednél legyél a "közösséggel" fennálló szaldódon?

Mária 2013.09.04. 12:28:05

@mojoking77:

NEM FOGOK a Parlamentbe juttatni olyan pártot, amelyik szerintem nem odavaló.

high up! 2013.09.04. 12:31:41

@xunilo: "Mert az nekem nagyon kevés, h vissza akarják állítani a min KÉTSZER akkora szem. jövedelem adót."

Ne izgulj, te a te kereseteddel úgyse leszel érintve az ügyben. Mert ahhoz, hogy a többkulcsos szja-val mindennel együtt rosszul járj, 350 ezer bruttó felett kellene keresned.

S ha alapfokon tudnál számolni, akkor rájönnél, hogy a többkulcsossal a magatok fajta nem elit réteg csak jól járna.
Éente átlag 500 milliárd ft megy el az egykulcsos szja címszó alatt a költségvetésből az úm. emberekhez. Csak a nagy probléma az teccik tudni, hogy az 500 milliárd ft 90%-a a havi 400 ezer bruttót keresőknél landol. Ezek meg még a társadalom 10%-át se adják. De mondjuk kerekítve 10% elit réteg lecsapol 90% jövedelmet.

Na most nektek 90%-os alattvalói rétegnek az a feladatotok a NER-ben, hogy a kapott 10% szja ajándékból megfizessétek a 90%-nyi részt.

Szerintem nem minden fidióta tudja ezt a matematikát felfogni, hogy mekkora szívás orgiára is iratkott be 2010-ben.
De én szurkolok, hogy nyerjen a Felcsúti Félázsiai Forradalom 2014-ben is, hogy jöhessen a 9%-os szja.
Na akkor fogja majd még a leghülyébb fidióta is felfogni, hogy mekkora hasznos hülye volt is ő a NER-ben. És már a birkamenetelés öröme a libsik meg az EU ellen se fogja már vigasztalni.

Scagnetti 2013.09.04. 12:31:41

"Kínáljatok értelmes, hihető választ a problémáimra"

Lehetetlent kérsz, mert képtelenek erre. Nem is tudom, hogy várhatsz még tőlük bármit. 12 év nem volt elég, hogy lásd az alkalmatlanságukat?

panelburzsuj 2013.09.04. 12:32:04

@panelburzsuj:

És ez mindössze "Egy szerény javaslat".

Abszolút ontopik.

mojoking77 2013.09.04. 12:32:53

@xunilo: Magyar allampolgar vagyok, egy magyar cegnel, es sajnos van olyan orszag, amiben meg az otthoninal is nagyobb adoterhek vannak. Letezik ugyanakkor a kettos adozast elkerulo allamkozi szerzodes, ami meghatarozza, hogy melyik orszagba fizetheted az adot. Esetemben ez jelenleg Magyarorszag. Kovetkezo kerdes?

Mária 2013.09.04. 12:33:39

@OkoskaTo:rp:

Miért a nyugdíjcsökkentést követeled, ahelyett, hogy a közpénzek szétlopásának a beszüntetését követelnéd?

Azért, mert a nyugdíjasoktól elvenni könnyebb, mint a politikusmaffiát korlátozni?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 12:35:29

@Mária:

Lehet nem szavazni is, de ez nagyon távol áll tőlem.

mojoking77 2013.09.04. 12:36:05

@xunilo: "Hm, az nem sok. Ha legközelebb mondjuk orvoshoz mész, jusson eszedbe, h épp én (is) fizetem, jó?
Amikor felszállsz a buszra, metróra, akármire, jusson eszedbe, h azt is én (is) tartom fent neked (is).
És így tovább."
Nem veletlenul valszoltam neked, es nem veletlenul irtam a farokmeregetstrol. Most konkretan hasra kellene a nepeknek esnie elotted, hogy mekkora hos is vagy te? Gondolom kevesbe zavar a 30 000-es gazszamla, vagy a 100 000-es CHF hitel fizetese, mint azokat, akik havi 15000 Ft adot fizetnek. Tovabbi hoborges helyett meg inkabb te is csalj adot, ha attol jobban erzed magad...

mojoking77 2013.09.04. 12:36:53

@Mária: Nem. Cserebe passzivan megerosited a jelenlegi kormanyt a hatalmaban. Tenyleg jo otlet.. En is gondolkodok rajta..

Sanz 2013.09.04. 12:37:34

@xunilo: Bocs, 3 kulcs lenne nálam is (és szerintem Bajnaiék is valami hasonlót akarnak):

Évi 0-1 millió - adómentes + 18,5% járulék
Évi 1-6 millió - 16% + 18,5% járulék
Évi 6+ millió - 32% + 18,5 járulék (+ esetleg szolidaritás adó)

Tehát évi 6 milla fölött már 50%-ot fölött fizetnél... de a legtöbb normális nyugat-európai államban ez így van.

De akkor egy részletesebb példa:

Bruttó havi 150000 - nettó 111584 - egykulcsoshoz képest: +13334
Bruttó havi 300000 - nettó 209834 - egykulcsoshoz képest: +13334
Bruttó havi 450000 - nettó 308084 - egykulcsoshoz képest: +13334
Bruttó havi 600000 - nettó 391334 - egykulcsoshoz képest: -1664
Bruttó havi 750000 - nettó 465584 - egykulcsoshoz képest: -25666
Bruttó havi 900000 - nettó 539834 - egykulcsoshoz képest: -49666

Még így is majdnem 5-ször többet keres egy bruttó 900-as a bruttó 150-hez képest (a 6-szoros különbség helyett).

Vagy most adjunk oda 50000 Ft-ot a gazdagnak és vegyünk el 13000-et a szegénytől?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 12:40:42

@Sanz:

Ugyanez az egykulcsos szja kérdése. Mindenki tudja, hogy racionális, de nem lehet ezt kimondani, mert a Fidesz vezette be, így kötelezően ellenezni kell.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.09.04. 12:42:36

@xunilo: talán érdekes ötlet, ha már befizetett adóról van szó, hogy a szavazatokat is ehhez kössük. Lásd:
envezettem.blog.hu/2013/06/29/kapitalista_kialtvany_adozott_szavazatokat

high up! 2013.09.04. 12:43:26

@xunilo: "Mert ha 3* annyit keresek (mert tanultam, mert szorgalmas vagyok, stb) akkor legyen már elég 3* annyival hozzájárulnom a közterhekhez. Hiszen visszafelé nem kapok 3* többet, sőt!"

Kurva sokat tanulhattál te, különösen történelmet.
Majd lapozz vissza azokra az időkre, amikor az elit ugyanezt csinálta, amit most Orbanescu ultralibsi jövedelem politikája: az úri osztályt ellen a tömegek fegyvert fogtak, felkonsolták őket, a villáikba beköltöltek a prolik, stb.
Na csak szorongasd az Orbanescui szja Júdás pénzt, nem fog megvédeni téged a rongyosok haragjától.

Gazdasági vetületben is le van ez az ország maradva, de nagyon. Henry Ford már 100 éve tudta, hogy ha a lemond a saját, gyártulajdonosi jövedelmének egy részéről és a melósainak megemeli a bérét 5 dollárra, akkor sokkal jobban jár a végén, mert magasabb összekeresletet teremt a megtermelt árukra.
NER országban meg fordíta megy a dolog: a jövedelmeket elszívja magának az elit. Mert ugye a történelemben visszafele érdemes haladni.

Hubert József 2013.09.04. 12:43:49

@Bretschneider detektív: tartok tőle, hogy a második nap öt felé szakadnánk (feltéve, hogy csak négyen vagyunk)

OkoskaTo:rp 2013.09.04. 12:44:28

@Mária: Azért, mert egy átlátható jogállamban nincsen Közgép, nincsenek személyre kiírt pályázatok, nincsenek egyedi elbíráláson alapuló (tehát kenőpénzzel elősegíthető) egyszemélyi döntések. Ezt alapnak tekintem.

@Sanz: Kiszámoltad már ennek a költségvetési vonzatát? Láttál már táblázatot a jövedelmek eloszlásáról? Ugye tudod, hogy még többen lennének minimálbérre bejelentve így? (És ugye az is feltűnt, hogy nálad már a minimálbér sem lenne adómentes?)

qwertzu 2013.09.04. 12:47:15

@high up!: "500 milliárd ft megy el az egykulcsos szja címszó alatt a költségvetésből az úm. emberekhez. ...landol... lecsapol...megfizet "

Árulkodó szóhasználat. Szóval ha valaki keresetéből nem veszünk el olyan sokat, akkor az olyan mintha az illető az államtól pénzt kapna. Az állam elveszi valaki fizetésének majdnem 50%-át, és te képes vagy azt állítani, hogy ilyenkor pénzt kap az államtól? Persze milyen jófejek elvehetne 100%-ot. Mint Lenin elvtárs, akár közéjük is lövethetett volna.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.04. 12:48:11

@Jhonnyq:
Szvsz nem fog bukni a Fidesz, hiába az a látszat, hogy rengetegen rühellik ezt a hazaáruló, tolvaj bandát, a proliknak 0 rálátásuk van a politikára, így újra bizalmat fognak szavazni a narancskomcsiknak, mert többségük ma is kommunista, csak nem nevezi annak magát, ahogy a Fidesz sem.

Sanz 2013.09.04. 12:49:33

@OkoskaTo:rp:
1. Aki bruttó 600 ezret keres, az 90%-ban multinál keresi, ahol mindenki bejelentett fizuval dolgozik.
2. Aki pedig eddig is csalt, az most is fog, szigorúbb ellenőrzésre van szükség.
3. A költségvetés pont, hogy jobban jár azzal, hogy a top 5-10%-tól több pénzt szed be.
4. A minimálbér korábban sem volt adómentes, általában 3% körül adózott, így egy minimálbérestől összesen 18-20%-ot vontak le (3% adó + 15-17% járulék).

Egyébként én járulékcsökkentést támogatnék inkább, mert vicc az, hogy MINDENKI 18,5% nyugdíj+TB járulékot befizet a semmiért. Szóval lehetne sávos adózás, sávos járulékfizetéssel (pl. a briteknél is ez működik).

sorstalan gáz 2013.09.04. 12:59:40

@Sanz:
"adjunk oda 50000 Ft-ot a gazdagnak és vegyünk el 13000-et a szegénytől"

Szociális demagógia amit írsz. Hiszen ilyen alapon azt is mondhatnád, hogy mindenki akinek van autója, lakása, azoktól vette el akiknek nincs. Innen meg már csak egy lépés, hogy akkor vissza kell venni tőlük, kezdődjön a konfiskálás, vagy a zabrálás (ezt "kiigénylésnek" hívták a kommunizmus idején)

Ennek a demagógiának a része, hogy gazdagokról és szegényekről beszélsz havi jövedelem alapján. Pedig az esetek nagy részében nincs mögötte egyéb, mint egy 4-5-6 éven keresztül szorgalmasan tanuló és diplomárt szerző munkavállaló magasabb fizetése és az alacsonyabban képzett munkavállaló alacsonyabb fizetése közötti különbség. Amibe természetesen nem számolod bele (mert akkor a demagógia kevésbé hatásos volna) hogy a diplomásnak sok éven keresztül nem volt jövedelme egyáltalán, tehát hosszú ideig csupán a lemaradását hozza be a magasabb jövedelmével

bnyuszi 2013.09.04. 13:01:19

@dzsak: a fideszmaffiát egyszer már börtönbe lehetett volna vágni, 2002 után. Nem igazán történt meg. Tudod miért? Szvsz azért, mert az akkor hatalmon lévőknek is volt saruk, amit cserébe a fideszmaffia kiteregetett volna. Volt egy-két ügy mutatóba mindkét oldalról, de ezek pitiánerek voltak akkor is.
Ezért nem fogok én arra szavazni, aki leteszi a nagyesküt, hogy börtöbe vágja a fideszmaffiát.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 13:02:34

@Sanz:

4 EU-tagállamban létezik 50 % felette szja-kulcs: s háromm skandináv tagállamban és Hollandiában. A legmagasabb EU-adókulcs 56,5 % Svédországban van.

Viszont ha mindent adót együtt számítunk, akkor a legtöbb az adó az EU-ban Magyarországon! Most is, az egykulcsossal együtt is.

Valójában vagy meg kellene hagyni a mostani egykulcsosat vagy a szlovák többkulcsosat bevezetni + a többi adót, járulékot drasztikusan csökkenteni. Csakhéát ezt soha senki sem fogja megcsinálni, hiszen ezzel ugrana a nyugdíjas meg a cigány szavazótábor.

Laciii 2013.09.04. 13:04:12

@high up!:
Akikről te beszélsz (személyi _jövedelem_ adózók) azoknak nem villája van, hanem max. háza meg hitele.

sorstalan gáz 2013.09.04. 13:04:40

@Sanz:
"3. A költségvetés pont, hogy jobban jár azzal, hogy a top 5-10%-tól több pénzt szed be"

Ez megint csak szűklátókörűségre vall. Pont a magasabb bejelentett jövedelmű diplomások a leginkább mobilisak, magyarán ők pattannak le elsőnek külföldre, ha nekiállnak fejőstehénként kezelni őket

Egyik nap megy a sírás, hogy mennyi magyar menekült külföldre, másik nap meg jönnek az ötletek, hogyan üldözzünk el még többet

Füles [Göd.HU.EU] 2013.09.04. 13:05:39

@xunilo: A 2010-es választások előtt, sőt utána legalább egy évig, ha nem tovább: tudtál BÁRMIT a Fidesz üzleti tervéből?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 13:06:07

@bnyuszi:

Alapvető úriemberi megegyezés van az MSZP és a Fidesz között: egymás embereit csak akkor bántjuk, ha NAGYON félreléptek. Ha csak normál módon korrupt az ellenfél embere, akkor azt nem vizsgáljuk ki, s ha ki is vizsgáljuk, elsumákoljuk lassan az ügyet. Lásd 2002-ben az MSZP - választási ígéretei miatt - külön államtitkárságot hozott létre a fideszes ügyek kivizsgálására, s aztán az államtitkárság 2 éves működése alatt szövegelésen és sumákoláson kívül mást nem tett.

Laciii 2013.09.04. 13:08:27

@qwertzu:
Az 500 milliárd meg nem az egykulcs hanem egykulcs + családi adókedvezmény.
Ja hogy ferdítés nélkül nem lehet olyan nagyot mondani...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 13:09:18

@high up!:

Kevered a dolgokat.

Aki Mo-n sok szja-t fizet, az alapvetően az esetek 99 %-ában alkalmazott jó helyen, s alapvetően az alsó középosztály tetejét vagy a felső középosztály alját alkotja. Azaz nincs se villája, se repülőgépe, se luxusautója.

A felső osztály meg jellemzően tőkejövedelemből él.

Azaz Ford nem jó példa az szja-ra, mert ő tipikus nagytőkés volt.

xunilo 2013.09.04. 13:15:57

@panelburzsuj: "Egy flaska kemoterápás folyadék kábé 600000 Ft.

Egy-egy kezelésnél 2-3 is lemegy.

Kívánjam neked, hogy minél hamarabb pénzednél legyél a "közösséggel" fennálló szaldódon? "

nem, ne kívánd. Én sem kívántam neked semmi ilyesmit.
Értékeld, hogy a rászorulóknak jut, abból, amit a magamfajták befizetnek.

panelburzsuj 2013.09.04. 13:16:29

@sorstalan gáz:

Aztán amikor a "4-5-6 éven keresztül szorgalmasan tanuló és diplomárt szerző munkavállaló" bugyra megtelik a "magasabb fizetéssel", akkor eldobja - de minimum a fiókja mélyére süllyeszti - azt diplomát, amiért a "magyar társadalom" havi 150-200 ezer forint "elismerést" képes kiizzadni - és beáll svájci betanított munkásnak havi 700 ezerért.

Bolond "jövedelemfilozófia" az, ami azzal kezdi a spekulációt, hogy Magyarország egy zárt edény - mert így pont a legmozgékonyabb, legtöbb "jövőtartalékkal" rendelkezőket veszti el - és az "üledéket" rakosgatja egyik lukas zsebéből a másikba.

Miért nem "lép" a svájci piacra az agyonajnározott magyar vállalkozó? Miért versenyképesebbek ott a csóri magyar munkavállalók, mint a telizsebű magyar tőkések, menedzserek, csúcstisztviselők? Akik - a jelek szerint - minden egyes náluk landoló forintot kizárólag a saját nagyszerűségük méltó ellenértékének tartanak?

Miért nem akarnak még több milliót keresni - máshol??

panelburzsuj 2013.09.04. 13:19:54

@xunilo:

Értékeld, hogy a rászorulók még nem fosztottak ki, nem vertek félholtra. És számold ki, mennyibe kerül a rád jutó rendőr, bíró, ügyész, kamera, börtön.

Meg persze - politikus, aki téged korrumpál.

Demagóg hülyeségeket fogunk egymásnak küldözni egész nap?

xunilo 2013.09.04. 13:22:59

@high up!: "Ne izgulj, te a te kereseteddel úgyse leszel érintve az ügyben. Mert ahhoz, hogy a többkulcsos szja-val mindennel együtt rosszul járj, 350 ezer bruttó felett kellene keresned."

El vagy tévedve, nagyon. Kettőnk közül asszem neked megy kevésbé a matek. Én pl szigorlatoztam is belőle... Na de vissza a butaságaidhoz:

1, bőven afölött keresek (másképp nem vonnának el tőlem meg az engem foglalkoztató cégtől évi több, mint 4 milliót évente
2, "Éente átlag 500 milliárd ft megy el az egykulcsos szja címszó alatt a költségvetésből az úm. emberekhez. Csak a nagy probléma az teccik tudni, hogy az 500 milliárd ft 90%-a a havi 400 ezer bruttót keresőknél landol. Ezek meg még a társadalom 10%-át se adják. De mondjuk kerekítve 10% elit réteg lecsapol 90% jövedelmet."

Teljesen el vagy tévedve, mondom. Mi landol nálunk? Hát MI fizetjük be az SZJA nagy részét! Csak annyi van, h 2010 óta arányosan fizetjük, nem aránytalanul. De nominálisan (huh, ezt valszeg szótáraznod kell) így is sokkal _többet_ fizetünk BE, mint az alacsonyabb keresetűek.

És mielőtt ezzel betalálna még több idióta: én nem magamat fényezem, csak a saját példámon mutatom be, h milyen igazságtalan a többkulcsos SZJA, amit a ballib akar visszahozni.

xunilo 2013.09.04. 13:26:19

@panelburzsuj: "Értékeld, hogy a rászorulók még nem fosztottak ki, nem vertek félholtra. És számold ki, mennyibe kerül a rád jutó rendőr, bíró, ügyész, kamera, börtön.

Meg persze - politikus, aki téged korrumpál."

Engem ugyan senki nem korrumpál. Néha kezdem sajnálni.
A rászorulók meg tanuljanak, dolgozzanak, éljenek a lehetőségeikhez, képességükhöz illő szinten. Én sem kerestem mindig ennyit, nekem sem adták ingyen. Senki nem segített sehová bekerülni, mindent önerőből értem el. A huhogóknak lehet utánam csinálni.

Az meg külön jó lenne, ha még agyon is vernének, mert "csak" 3* annyit adok a közösbe (ahová ők SEMMIT, vagy nagyon keveset). Agyfaszt kapok tőletek, esküszöm.
De ha agyonvernének, mindenkit aki olyan geci, h dolgozik, adózik, akkor mi maradna nekik? Tán csak nem az éhhalál?

xunilo 2013.09.04. 13:29:15

@Füles [Göd.HU.EU]: "A 2010-es választások előtt, sőt utána legalább egy évig, ha nem tovább: tudtál BÁRMIT a Fidesz üzleti tervéből? "

Nem, de ez engem zavart, az ország 2/3-t meg nem...
(mondjuk szerintem az egykulcsos SZJA-t pont mondogatták előtte, de nem igazán számít)

xunilo 2013.09.04. 13:30:02

@Sanz: "Bocs, 3 kulcs lenne nálam is (és szerintem Bajnaiék is valami hasonlót akarnak):"

Asszem rád fogok szavazni. ;-)

De félek a ballib nem egészen így képzeli...

AskmeLater30 2013.09.04. 13:31:55

@OkoskaTo:rp: Nekem is van pártprogramom, de az is úgy kezdődik, hogy nyugdíjcsökkentés meg családtámogatás csak 3 gyerekig. Szóval buktam a két legnagyobb szavazóbázist, így el sem indulok.

xunilo 2013.09.04. 13:32:08

@mojoking77: "Nem veletlenul valszoltam neked, es nem veletlenul irtam a farokmeregetstrol. Most konkretan hasra kellene a nepeknek esnie elotted, hogy mekkora hos is vagy te? "

Nem, csak annyit szeretnék, h megértsétek, miért igazságtalan a többkulcsos SZJA.
Meg h ne ugassanak már, h én vagyok a geci, mert nem vagyok "hajlandó" 10* annyit befizetni az államnak, mint ők. Csak 3* annyit. Legyen elég, jó?

Balt 2013.09.04. 13:32:26

@Sanz: @xunilo: "Ha nálad a kétkulcsos SZJA 0, ill 16%-t jelent, akkor én támogatlak."

Persze, aztán lesz kétmillió boldog minimálbéresünk (megint). :) :((

barli 2013.09.04. 13:33:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Viszont ha mindent adót együtt számítunk, akkor a legtöbb az adó az EU-ban Magyarországon"

Nem csak a fehér munka / adó arány számít, hanem a fekete/adó is. Gondolom nálunk talán nagyobb a szürke és feketegazdaság, mint a svédeknél.
Az adózási morált kéne valahogy javítani parallel az adócsökkentéssel. Mindenki pofázik, de adót az nem szeret fizetni.
Nagy az adó, mert nem fizetnek adót, mert nagy az adó. Ez itt a probléma kéremszépen.

panelburzsuj 2013.09.04. 13:34:52

@xunilo:

Látod, Móricka, ilyen az, amikor a vakvilágba ordibálsz.

Honnan tudod, hogy én nem érhettem volna el többet "önerőből" - ha 15-20 éve nem a "közösségi keretek" óvásával csinálok magamnak ellenségeket, hanem fülem-farkam behúzva kizárólag a saját kis - (teszem hozzá: vállalkozói) - karrieremet tolom?

Vagy honnan tudod, hogy nem pont a te "munkáltatód" tette tönkre az én "100% magyar" vállalkozásomat?

Ugacc, ugacc - bele a sötétbe.

notib 2013.09.04. 13:36:11

HubertJozsef: korrekt írás, apró kiegészítéssel, a felsorolásból kihagytad a fő fekélyeket (Bauer, Pethő, Kuncze, Kóka, Demszky és társaik stb.)

de a fő gond az az, hogy nincs az "elitben" senki, akinek ilyen feltételekkel kellene a 2,5 millió szavazat, és remény sincs rá...

xunilo 2013.09.04. 13:37:01

@high up!: "Kurva sokat tanulhattál te, különösen történelmet.
Majd lapozz vissza azokra az időkre, amikor az elit ugyanezt csinálta, amit most Orbanescu ultralibsi jövedelem politikája: az úri osztályt ellen a tömegek fegyvert fogtak, felkonsolták őket, a villáikba beköltöltek a prolik, stb.
Na csak szorongasd az Orbanescui szja Júdás pénzt, nem fog megvédeni téged a rongyosok haragjától.

Gazdasági vetületben is le van ez az ország maradva, de nagyon. Henry Ford már 100 éve tudta, hogy ha a lemond a saját, gyártulajdonosi jövedelmének egy részéről és a melósainak megemeli a bérét 5 dollárra, akkor sokkal jobban jár a végén, mert magasabb összekeresletet teremt a megtermelt árukra.
NER országban meg fordíta megy a dolog: a jövedelmeket elszívja magának az elit. Mert ugye a történelemben visszafele érdemes haladni."

Buta és demagóg vagy. NAGYON!

1, az elitbe én, és a hasonlóan keresők NEM tartozunk bele.
2, Mekkora részről mondott le Ford? Mert én "lemondok" a teljes jövedelmem kb 55%-ról
3, majd ha lesz gyáram, adok többet, jó
4, ha az elit megnevezéssel rám gondolsz, akkor én nem elszívok a közösből, hanem beleteszek! Fel tudod ezt végre fogni?

Balt 2013.09.04. 13:37:32

@high up!: "Éente átlag 500 milliárd ft megy el az egykulcsos szja címszó alatt a költségvetésből az úm. emberekhez. Csak a nagy probléma az teccik tudni, hogy az 500 milliárd ft 90%-a a havi 400 ezer bruttót keresőknél landol."

Ennek tekintélyes része a családi adókedvezményre megy, tehát a "számítás" alapvetően hibás. De elhiszem, hogy bassza a csőrötöket minden igyekezet, ha a demográfiai mutatók megfordítására bármiféle szándék felmerül (vö.: gyes 2 évre csökkentése IMF-Baynau idején)...

xunilo 2013.09.04. 13:38:29

@sorstalan gáz: "Ez megint csak szűklátókörűségre vall. Pont a magasabb bejelentett jövedelmű diplomások a leginkább mobilisak, magyarán ők pattannak le elsőnek külföldre, ha nekiállnak fejőstehénként kezelni őket

Egyik nap megy a sírás, hogy mennyi magyar menekült külföldre, másik nap meg jönnek az ötletek, hogyan üldözzünk el még többet "

+1

Részemről a magyar állam/társadalom választhat: vagy elég az átlagoshoz képest így is többszörös befizetés, éves szinten milliók VAGY elmegyek, és akkor az se lesz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 13:38:36

@barli:

Ez más kérdés, s eleve nem csak magyar probléma.

Míg Skandináviában a fekete gazdaság aránya 10 % alatt van, addig Közép-Európában 30 % körül, Dél-Európában meg 50 %, s Kelet-Európában meg még ennél is több.

Laciii 2013.09.04. 13:39:13

@panelburzsuj:
Na kibújt a szög a zsákból. Elbasztad az életed és mártírt játszol és rühelled azokat akik nem buktak el, mint te.

xunilo 2013.09.04. 13:43:13

@panelburzsuj: "Honnan tudod, hogy én nem érhettem volna el többet "önerőből" - ha 15-20 éve nem a "közösségi keretek" óvásával csinálok magamnak ellenségeket, hanem fülem-farkam behúzva kizárólag a saját kis - (teszem hozzá: vállalkozói) - karrieremet tolom?

Vagy honnan tudod, hogy nem pont a te "munkáltatód" tette tönkre az én "100% magyar" vállalkozásomat?

Ugacc, ugacc - bele a sötétbe. "

Az, hogy Te mit csinálsz, a te dolgod. Te választottad. A magyar "vállalkozókról" meg inkább ne beszéljünk.

Az én munkáltatóm is 100% magyar tul cég. Nem hiszem, h tönkretette a tiédet. Ezt abból gondolom, h ha ilyen korlátolt vagy, akkor nem rúgnál labdába azon a területen, ahol én tevékenykedem.

És valóban, ugatok a sötétbe. A te sötét fejedbe...

Lord Snow 2013.09.04. 13:51:46

Cuki íráska, de rögtön az 1. pontnál értelmét is veszti, onnantól sci-fi.

Az ügynökkérdés soha nem lesz tisztázva és ez az egyszerű tény rá is világít a "két" "oldal", a "két" nagy párt valódi identitására, azazhogy pontosan ez "két" párt a mi két MSZMP utódpártunk.

Ennyit a rendszerváltásról és a 2014-es alternatívákról.

Ahol Ceausescu mintájára a népvezért a saját telkére közpénzből stadiont épít, és ahol ennek "demokratikus" alternatívája az egypártrendszer pártja és emberei, ott egy ilyen 2014-es "választás" az egy szánnivaló bábjáték csupán. Menjetek, szavazzatok többséget az Egy Párt két szárnyára ismét.

De nem akartam senkinek elrontani a szórakozását, elnézést, láthatóan teljes beleéléssel azonosul mindenki a "jobbos-balos" szerepével.

1001nappal 2013.09.04. 13:52:17

@xunilo:
Messziről jött bérkommentelő azt hazudik, amit akar. Áruld már el, hol a bús fenében dolgozol, ahol nem állami fizetésből, állami cégnél állam által utalt pénzből, állami adókedvezményből (multik többsége), állami kedvezmények haszonélvezetéből (multik beszállítói), közbeszerzésekből, állam által haveroknak osztott eu-s pénzekből ki tudnak neked zsebbe fizetni nettó 350 ezret? Mert állami csöcsön élni nem adófizetés, hanem más adójából élés. Szóval a hazudozásaid a Mari néni lehet hogy elhiszi a falugyűlésen, de itt nem fog neked sok babér teremni. Én még nem láttam élő alkalmazottat, aki havi 350 nettót keresett volna a valódi versenygazdaságban 2013-ban.

komplikato 2013.09.04. 13:52:34

@OkoskaTo:rp: "Az én szavazatomat az tudná garantáltan megvásárolni, aki nem megvásárolni akar, hanem vért, verítéket, és könnyeket ígér."

Első választáskor, amikor több tucat párt volt még, volt EGY ilyen induló. Akkor direkt figyeltem, kb. mérhetetlen volt a támogatottságuk ... na azóta SE próbálta és merte senki felvállalni, pedig biztos nem itt tartanánk. De itt a népszerűség és az újraválasztás fontosabb, mint egy rgész ország a teljes lakosságával.
Sajnos nem emlékszem a párt nevére, eltűntek a süllyesztőbe és akkoriban még az internet sem őrizte meg.

high up! 2013.09.04. 13:53:17

@qwertzu: "Szóval ha valaki keresetéből nem veszünk el olyan sokat, akkor az olyan mintha az illető az államtól pénzt kapna."

Téves felfogásban vagy, de nagyon. Egy kormányzatnak nem azt kell nézni, hogy egy csoportnak mi a jó, hanem a társdalom egészét kell optimálnia. Ezért is hívják a dolgot KÖZgazdaságnak.

Amit ez a tudatzavarodott fidóta tábor most egyazegyben beszop, az akkora ultraliberralizmus, akkora individualizmus, hogy Kunczéék 3 éve már szünet nélkük rájszolnak az örömükben. Majd hülye lenne egy libsi megdönteni Orbanescut, amikor annyi haszna van belőle, mint még soha senkiből.

Amúgy meg a te kérdésedre a gazdaság történelem több mint 100 éve megadta a választ: a jövedelmet úgy kell újraelosztani, hogy abból se elszegényedés ne legyen, se visszahúzó ereje a vállalkozásbóli gazdagodásra. Ergo, a polgárosodást segítse.
Na kérlek, az Orbanescui rendszer meg szar a köbön: az elszegényedést felgyorsította, miközben az elit vállakozói aktivitása (= jövedelem termelő, munkahelyteremtő aktivitása) semmi pluszt nem tudott felmutatni. Annak ellenére, hogy évente plusz 100 milliárd ft-okat vihetnek haza.

Maradjunk annyiban, hogy Titanic országnak azon nyomban vissza kell térnie a hibbant matolcsizmusról a nyugati tudományokhoz és gazdasági modellekhez.

high up! 2013.09.04. 13:56:19

@Balt:

jaja, és a családi adókedvezmény is ugyanúgy koncentrálódik mint az szja: 90%-át a 400 ezer bruttó feletti keresők viszik el.
Ti tényleg ennyire nem ismeritek a számokat, ennyire nem fogjátok fel a világot magatok körül?

Peterpapo 2013.09.04. 13:58:46

@Lindalinda:

"A Fidesz "maffia" a magyar emberek döntő többségének bírja a bizalmát, mert értünk cselekszik."

Ez egy hatalmas hazugság kedves Lindalinda. A magyar emberek döntő többsége a börtönben szeretné látni, ezt a hazug, tolvaj kormányt. A 2010-es választáson azon szavazásra jogosultak közül, akik el is mentek szavazni, vagyis a 8 millió emberből 64 százalék ment el szavazni. Ez annyi mint 5 millió 120 ezer. Országosan 52,73 százalék szavazott a Fideszre, ami körülbelül 2 millió 700 ezer magyar embert jelent a 8 millióból. Ez még nem hogy a döntő többsége, de még csak a fele sem. Kérlek, ne hazudozz itt, amikor ennyire nyilvánvaló, hogy hazudsz, mint a vízfolyás. Ja és most még kevesebben vannak, akik bíznak ebben a hazug, tolvaj, mocskos, szemét kormányban. A szocik sem voltak angyalok, de ezek a férgek még azokon is túltesznek.

mojoking77 2013.09.04. 14:02:30

@xunilo: Nezd, valahol ertem ,hogy orulsz, minden jogod megvan, en is rohadt boldog voltam az elso 7 szamjegyu fizetesi papiromnak. De nagyon visszas, hogy azon porogsz, hogy TE TE es Te es kizarolag es csak TE fizeted be az adodat, mert ez rohadtul nincs igy. Az meg, hogy szorgalmasabb, okosabb etc... Nos, inkabb maradjunk annyiban, hogy szerencsesebb. Lasd be, ha en befizetek az allamnak 600 000-et egy honapban, meg mindig sokkal tobb marad, mint azoknak, akik befizetnek mondjuk 15000-et. Es inentol kezdve teljesen felesleges azon rugozni, hogy te nem akarsz tobbet fizetni, mert nem kapsz jobb szolgaltatasokat erte. Nem is azert kell. A kotelezot sem azert fizetjuk, mert azert mi valami extra szolgaltatast varunk. Mikor voltal utoljara SZTK-ban? Na ugye... Ez a baj az ujgazdagokkal. Azt hiszik, hogy valami kulonleges elit liga tagjaiva valtak (raadasul most neztem a kalkulatorban, 4.5-re, kb havi brutto 1.2 jon ki, ami, nos lassuk be....) pedig semmi nem valtozott, annyi a kulonbseg, hogy tobb kotelesseggel tartoznak azok fele, akiknek mindez nem adatik meg.
Konkluzio:, oromkodd ki magadat, aztan ha megnyugodtal, keress valamit, akinek adni tudsz. Mi mar 6. eve csinaljuk, evente egy komolyabb osszeg egy tetszlagesen kivalasztott szervezetnek. Nagyon meg tudja nyugtatni az ember lelet..

qwertzu 2013.09.04. 14:04:26

@high up!: Értsd már meg, nem viszik haza. Az állam nem veszi el tőlük. Tényleg nem vágod a különbséget?

high up! 2013.09.04. 14:04:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Aki Mo-n sok szja-t fizet, az alapvetően az esetek 99 %-ában alkalmazott jó helyen, s alapvetően az alsó középosztály tetejét vagy a felső középosztály alját alkotja."

Te figyelj, ezt a statisztikát mondtam már neked egy párszor, de látom, hogy nem akarod megtanulni: Magyyaro-on 4,2 körüli szja fizető van és az adótömeg 80%-át alig 10%-nyi adófizető fizeti. (400 ezer bruttó / hó felett)
Ebből következik, hogy 3,9 millió adózó alig 300 milliárd ft-nyi adót fizet, míg 0,3 millió meg 1200 milliárdot.

Te állandóan abban a hülyeségben élsz, hogy a 300 milliárd ft-nyi adó sokkal több mint 1200 milliárd. Na meg hogy ha lecsökkentem a felső kulcsot, akkor az alsó 3,9 millió adófizető sokkal több pénzt rak zsebre a maga 300 milliárd ft-os bázisával, mint a 0,3 millió a maga 1200 milliárdos bázisával.
Bocsi, de te egy matematikai katasztrófa vagy. Igaz, nagyon nem vagy egyedül az országban.

Díjkérdés: ha 2010-hez a 0,3 millió adózó évente 450 milliárddal kevesebbet fizet be a költségvetésbe, akkor ezt a hiányzó részt kin szedi be NER elvtárs?

2013.09.04. 14:06:28

Az előző beírásomban rühesnek tituláltam a balliberálisokat. Én ezt megfelelő jelzőnek érzem, de ha valakinek erős, annak mondanék valamit. Egy ideig nem tudtam, hogy a liberálisok miért erőlteti olyan eszement módon a meleg szexualitás kötelezővé tételét. (Jó indokolt esetben pl. aranyér, lehet felmentést kapni)

Aztán rájöttem. Statisztikák szerint a lakosság 5%-a meleg, vagy látens meleg. Uraim ezekkel be lehet jutni a Parlamentbe! Be is jutnak. Ezzel!

1001nappal 2013.09.04. 14:07:14

@mojoking77: Ha az államnak a cége összesen évi 4.5 millió közterhet fizet, az kb. havi nettó 350. Vagy valahol azt írta, hogy ennyi szja-t fizet?

xunilo 2013.09.04. 14:10:14

@1001nappal: "Messziről jött bérkommentelő azt hazudik, amit akar. Áruld már el, hol a bús fenében dolgozol, ahol nem állami fizetésből, állami cégnél állam által utalt pénzből, állami adókedvezményből (multik többsége), állami kedvezmények haszonélvezetéből (multik beszállítói), közbeszerzésekből, állam által haveroknak osztott eu-s pénzekből ki tudnak neked zsebbe fizetni nettó 350 ezret? Mert állami csöcsön élni nem adófizetés, hanem más adójából élés. Szóval a hazudozásaid a Mari néni lehet hogy elhiszi a falugyűlésen, de itt nem fog neked sok babér teremni. Én még nem láttam élő alkalmazottat, aki havi 350 nettót keresett volna a valódi versenygazdaságban 2013-ban. "

Hát a te felfogásod alapján nincs is olyan.
De szerencsére a valóság más. Nem fogom ideírni, hol dolgozom, nem vagyok hülye.

Az meg, h te nem láttál valamit, nem jelenti azt, hogy nincs. Pl az elektronokat sem látod, ahogy száguldoznak a vezetékeken, ami lehetővé teszi neked, h butaságokat írogass ide, aztán mégiscsak vannak...

komplikato 2013.09.04. 14:12:50

@Lindalinda: "Az előző beírásomban rühesnek tituláltam a balliberálisokat. Én ezt megfelelő jelzőnek érzem, de ha valakinek erős, ...."

Szerintem lövésed sincs mi az, hogy rühös, kis szerencsével saját bőrödön megtapasztalod egyszer.

"Egy ideig nem tudtam, hogy a liberálisok miért erőlteti olyan eszement módon a meleg szexualitás kötelezővé tételét."

Ez konkrétan hülyeség, mivel nem gondolom ennyire buta lennél, nyilván hazudsz.

"Aztán rájöttem. Statisztikák szerint a lakosság 5%-a meleg, vagy látens meleg ..."

Simán 8-9% az. A látensek nélkül. Mondjuk nem értem mi ebben a meglepő nagy felfedezés, hogy nekik is van szavazatuk?
Szerinted innen nyugatra a konzervatívok miért támogatták, pl. a meleg házasság intézményét? :D
Biztos nem empátiából.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 14:13:50

@high up!:

Túlbonyolítod a dolgokat. Nézzuk a tényeket! 2010 - és különösen 2009 - előtt az ország túl volt adóztatva az szja terén, mélyen igazságtalan módon. Ráaádásul nem csak igazságtalanul, hanem értelmetlenül is. Az egykulcsos megszüntette a túladóztatást és egyenlő teherviselést hozott. Ezek után "hiányzó részről" beszélni abszurd csúsztatás. S mi köze ennek az NER-hez meg a NER-elvtársasághoz? Semmi.

xunilo 2013.09.04. 14:15:29

@mojoking77: Soha nem mondtam, h az összeg csak SZJA. Így aztán az a tipp jár közel a valósághoz, h havi 350 nettó. De ettől még annyi becsuuszan az államnak, amennyit írtam.
Nem örömködök, bemutatom a többkulcsos SZJA igazságtalanságát.
Valóban lehetett volna úgy is, h "ha van valaki aki ennyit és ennyit keres", de hitelesebbnek éreztem így.
Számtalanszor leírtam, h nemcsak én, hanem a magamfajták is, csak kva hosszú lenne minden egyes lakalommal leírni.
Javaslod, h inkább adjak valakinek. Rendben, térjünk vissza erre 2033 körül. Addig sajna a banknak adok, meg a közüzemi szolgáltatóknak, meg az üzleteknek, stb. Illetve az adórendszeren keresztül sokmindenkinek.

Nem is értelek, miért ellenem ágálsz. Te szeretnél 2* annyi adót fizetni (tudom, már most is milliókat fizetsz)? Az szerinted igazságosabb lenne?
Tényleg szeretnéd átadni azt a jogot az államnak, h ő döntse el, kinek segítesz a különbözetből?

Balt 2013.09.04. 14:16:38

@sorstalan gáz: Like! Már nem a módszer, csak a komment. :)

Laciii 2013.09.04. 14:18:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az egykulcsossal csak annyi a baja, hogy neki személyesen nem jó. A manyup pénzeknél az ilyenek valahogy sosem beszéltek "hiányzó részről".

xunilo 2013.09.04. 14:18:33

@mojoking77: "Annyi a kulonbseg, hogy tobb kotelesseggel tartoznak azok fele, akiknek mindez nem adatik meg. "

És mond csak, ők nem tartoznak kötelezettséggel? Természetesen nem minden szerényebb jövedelműre gondolok, hanem úgy általában az ingyenélőkre.

Mikor lesz már az, h az emberek elfogadják, h MINDENKINEK vannak kötelességei és jogai? Hogy az nem igazságos, ha az arányok eltolódnak?

1001nappal 2013.09.04. 14:19:09

@xunilo: Nem vagy hülye, mert egyből lebuknál, hogy bérkommentelsz néhány tízezerért. Aki annyit keres saját erejéből, mint amennyit te hazudsz, az nem sajnálja a szegényektől a szolidaritás-morzsákat. Az sajnálja, akit furdal a lelkiismeret a semmittevéséért és az önzéséért. Vagyis az állam csecsén gazdagodó ingyenélők.

mojoking77 2013.09.04. 14:20:52

@xunilo: Nem szeretnek, termeszetes, de igazsag szerint semennyit sem szeretnek.. :)
A teny viszont az, hogy itt ahol jelenleg elek (hadd ne irjam le, hol) a gazdagok tenyleg sok adot fizetnek, es nagyon keves alkalommal lehet hallani, hogy valaki szot emel ellene. Lassuk be, az sem tul eletszeru, hogy mindannyian kifizetunk nagysagrendileg hasonlo adot...

Peterpapo 2013.09.04. 14:21:29

@Lindalinda:

Már megint hazudsz. Senki sem akarja kötelezővé tenni a homoszexualitást. Mindössze annyit szeretnének elérni, hogy emiatt ne érje hátrány azokat, akik ahhoz a csoporthoz tartoznak. Ha nem lennének olyanok, mint te, senki sem beszélne a homoszexuálisok jogairól és nem lenne melegfelvonulás sem.

1001nappal 2013.09.04. 14:23:53

@xunilo: Én ötször-tízszer annyi adót fizetnék legszívesebben, mint most. Ebből is látszik, hogy fogalmad sincs a témáról. A magyar gazdaság a hozzád hasonló agyhalottak miatt van ott, ahol. Akik képtelenek belátni, hogy előbb vetni kell, és utána aratni.

xunilo 2013.09.04. 14:24:12

@mojoking77: "Lassuk be, az sem tul eletszeru, hogy mindannyian kifizetunk nagysagrendileg hasonlo adot... "

Nem, valóban nem az. De a lineáris SZJA ezt megoldja: 2* szerencsésebb vagy, 2*annyit keresel, 2* annyi SZJA-t fizetsz.

xunilo 2013.09.04. 14:26:57

@1001nappal: "Nem vagy hülye, mert egyből lebuknál, hogy bérkommentelsz néhány tízezerért. Aki annyit keres saját erejéből, mint amennyit te hazudsz, az nem sajnálja a szegényektől a szolidaritás-morzsákat. Az sajnálja, akit furdal a lelkiismeret a semmittevéséért és az önzéséért. Vagyis az állam csecsén gazdagodó ingyenélők. "

Beteg vagy, de sebaj. Ugyan a ballib brigád szétverte az OPNI-t, de valahol csak van még ellátás. Aztán majd ott jut a közösből arra is, h rajtad segítsenek.

panelburzsuj 2013.09.04. 14:27:51

@Laciii:

Úgy tűnik a "kommentírói munkásságomból", hogy egy búvalbaszott lúzer vagyok?

Persze nem kettő-háromból, a magyar netközönség "megvan az ok!" átlagos konteófelbontó képességével óbégatva ...

xunilo 2013.09.04. 14:27:59

@1001nappal: "Én ötször-tízszer annyi adót fizetnék legszívesebben, mint most."

Szerintem a NAV nem utasítja vissza, ha be akarsz fizetni. Guglizd ki a számlaszámot, aztán hajrá!

panelburzsuj 2013.09.04. 14:30:41

@1001nappal:

Hagyd apokolba - főni! ...

(Mondjuk én is bedőltem a faxomtudja hányadik Fejesrob/Kalmár/Bloggergéza-bőrnek... Elég nagy szégyen ez... :)

Balt 2013.09.04. 14:32:36

@Peterpapo: Akkor ugyanezt számold ki a Gyurcsány-Bajnai (MSZP - SZDSZ-MDF) kormányt megtartani szándékozókra. Ha megvan, örüjjé', mert 10% körüli eredmény megdöbbentően sok olyan 8 év után!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 14:33:10

@Laciii:

Eleve abszurd az egész így.

Amerikai tanmese az adózásról.

Tíz ember minden nap elmegy sörözni és összesen 100 dollárt fizetnek a végén. Ha úgy fizetnének, ahogy egy jellemző progresszív adórendszerben adóznak az emberek, akkor így fizetnének:

Az első 4 ember (a legszegényebbek) nem fizetnének semmit.
Az ötödik 1 dollárt fizetne.
A hatodik 3 dollárt fizetne.
A hetedik 7 dollárt fizetne.
A nyolcadik 12 dollárt fizetne.
A kilencedik 18 dollárt fizetne.
A tizedik (a leggazdagabb) 59 dollárt fizetne.

A tíz ember minden nap boldogan sörözött egészen addig amíg a bár tulajdonosa kedvezményt nem adott nekik. "Mivel Ti régi, jó vásárlók vagytok mától olcsóbban adom nektek a sört 20 dollárral." Onnantól a sör a 10 ember számára csak 80 dollárba került. A csapat továbbra is ugyanúgy szeretett volna fizetni a sörért ahogyan adót fizettek, ami azt jelenti, az első 4 embert a változás nem érintette - Ők továbbra is ingyen ittak. De mi legyen a másik 6 emberrel - a fizető vendégekkel? Hogyan tudják elosztani a 20 dollár engedményt, hogy mindenki elégedett legyen?

Kiszámolták, hogy 20 dollár 6 részre osztva 3,33. Ha ekkora részt levonnának mindenki számlájából akkor az ötödiknek és a hatodiknak sem kellene fizetni a sörért. Ezért a bár tulajdonosa azt javasolta, hogy az lenne igazságos, ha mindenkinek a részéből körülbelül ugyanakkora százalékot vonnának le, és tett egy javaslatot, hogy ez hogy nézne ki. Így:
Az ötödik ahogy az első 4 semmit se fizetne – 100% megtakarítás.
A hatodik 2 dollárt fizetne 3 helyett – 33% megtakarítás.
A hetedik 5 dollárt fizetne 7 helyett – 28% megtakarítás.
A nyolcadik 9 dollárt fizetne 12 helyett – 25% megtakarítás.
A kilencedik 14 dollárt fizetne 18 helyett – 22% megtakarítás.
A tizedik (a leggazdagabb) 49 dollárt fizetne 59 helyett – 16% megtakarítás.

Mind a 6 ember jobban járt a korábbi állapothoz képest és az első 4 továbbra is ingyen ivott. Amikor kimentek a bárból az emberek elkezdték összehasonlítgatni a megtakarításukat.

- Én csak egy dollárt kaptam a 20 dolláros engedményből – mondta a hatodik – ő pedig 10-et mutatott a tizedik emberre.
- Ez igaz! - kiáltotta a hetedik. Miért kap ő 10-et mikor én csak kettőt? A gazdagok kapják az összes kedvezményt!
- Várjunk csak - kiabált az első négy kórusban – mi nem kaptunk semmit! A rendszer diszkriminálja a szegényeket!
A kilenc ember körülvette a tizediket és elverték.

A következő este csak kilencen jöttek el sörözni, leültek és a tizedik nélkül itták a söröket. Amikor a fizetésre került a sor rájöttek valami fontosra. Még együtt se volt annyi pénzük, hogy a számla felét kifizessék!

barli 2013.09.04. 14:33:53

@Laciii: a nap észrevétele :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 14:35:26

@Peterpapo:

Hamis. A legtöbb "meleg" felvonulás éppen ott van, ahol még többletjogaik is vannak a homokosoknak.

1001nappal 2013.09.04. 14:36:24

@xunilo:
Biztos betegség az, hogy én azzal a jövedelemmel is normális tudtam maradni, amire te olyan büszke vagy. Én ugyanis sohasem sajnáltam a szegényektől a befizetett adómat. Sohasem gondoltam, hogy például, hogy a cigányok nem érdemlik meg azt a fejenként napi 70 forint "extra" támogatást, amit afölött kaptak az államtól, mint amit bármelyik szegénysorsú magyar is megkapott. Az egytekervényű egykulcs-harcosok meg ezen a 10 év alatt 120 milliárdon rugóznak évek óta.

Laciii 2013.09.04. 14:38:49

@1001nappal:
Kiknek adod az egykulcsossal kialakult különbözetet?

1001nappal 2013.09.04. 14:46:56

@xunilo:
Ne fárassz!!! Ami az államnak jár, azt megfizetem. Azt szeretném, ha több járna az államnak, mert az több bevételt jelentene a cégemnek. De ez neked magas, pártalkalmazottként.

xunilo 2013.09.04. 14:47:03

@1001nappal: Milyen napi 70 Ft b+? Tudok olyan cigó familiáról, akik 200 ezer nettó felett kaptak állami támogatást havonta! Napi 70 Ft az havi 2100 Ft. Ne viccelj már, nem ennyivel kapnak többet.

De valami komoly baj lehet a fejedben, mert azt nem hiszem, h neked valaha is lett volna bejelentett, magasabb jövedelmed... Vagy nem tudom azt mire fizethette ki és ki volt az a bolond, aki téged bármire alkalmazott?

És nem sajnálom a szegényektől a befizetett adómat. Azt sajnálom, h egy csomó agyhalott azért ugat, h miért nem vonnak el tőlünk még többet. (tőlünk= nem csak rólam van szó, hanem mindenkiről, aki kicsivel is a minimum felett keres BEJELENTVE)

mojoking77 2013.09.04. 14:48:26

@1001nappal: Valoszinuleg most kapta kezhez elete elso fizetesi papirjat, ahol 7 szamjegy szerepelt... :)
Nekem ez 2009-ben volt (bar akkor, hala az adozasnak a netto is ugy volt).
Elmentunk apammal vasarolni valami alkatreszt az autojahoz (az oreg vilag eleteben komuves maszek volt, az meg most is).
Jon a szamla X forintrol, mondom:
-Hagyd csak, majd en fizetem.
-nem kell, nalam is van penz..
-De, tenyleg, hidd el, nekem most nagyon jol megy, tobb mint egy milliot kaptam.
-Hmmm, nos igen, az tenyleg szep penz. Nekem is volt ennyim, eloszor ugy '92 korul...

Itt lettem egy eletre helyre teve, a penz mertekerol, es annak fontossagarol... Emberunknek meg hianyzik ez az ebredes. Meglesz majd az hamar...

xunilo 2013.09.04. 14:49:34

@1001nappal: "Ne fárassz!!! Ami az államnak jár, azt megfizetem. Azt szeretném, ha több járna az államnak, mert az több bevételt jelentene a cégemnek. De ez neked magas, pártalkalmazottként. "

Értettem én elsőre is, ne aggódj.
Keress hát több pénzt a vállalkozásoddal! Nem tilos. Ha nem megy azzal a tevékenységgel, amit most végzel, keress mást! Ha nem akarsz mást csinálni, akkor fogadd el, h ez van! Ha nem tudod elfogadni, akkor menj el egy gazdagabb országba, és keresd meg ott a többet, ugyanazzal.

Csak kérlek engem a támadó demagóg hülyeségeiddel ne fárassz tovább.

1001nappal 2013.09.04. 14:49:38

@Laciii:
Én nem jártam jobban az egykulcsossal. Tényleg nehéz felfogni a magyar adórendszert?

qwertzu 2013.09.04. 14:52:49

@1001nappal: "Azt szeretném, ha több járna az államnak, mert az több bevételt jelentene a cégemnek."

Nebazz, tiéd a NAV?

xunilo 2013.09.04. 14:54:27

@mojoking77: Eleinte úgy tűnt, értelmes vagy. De lassan kiderül, h nem.
Fel tudnád végre fogni, hogy nem rólam van szó? Hányszor írjam még ide neked?
Az én apámnak sohasem volt milliója (a tiéd jó elvtárs lehetett, vagy nagy adócsaló. '92-ben milliós fizetés??), ahogy leírtam nekem most sincs.

És mivel apám pl most sem kap túl sok pénzt így hidd el támogatom is rendszeresen.
Meg tudod évtized hosszan támogattam azokat a környezetemben, akiknél szerencsésebb voltam, pont ilyenekkel (hagyd, majd kifizetem a sört. hagyd majd én bevásárolok, stb)

Szóval nagyon mellé kezdesz lőni. Be is fejeztem ezt itt veled, meg a többi idiótával.

Laciii 2013.09.04. 14:56:21

@1001nappal:
Csak arra voltam kíváncsi, hogy önzetlen vagy, vagy pedig más f*aszával csalánt típusú.
Kösz a választ.

1001nappal 2013.09.04. 14:58:31

@xunilo:
Már 95-ben nettó 400 ezret kerestem programozóként. A versenygazdaságban. (Azóta volt egy kis infláció is.) Aztán pár év után úgy döntöttem, hogy kevesebb pénzért azt csinálom, amit szeretek. Nem mindenkinek a pénz az isten, bármennyire is megdöbbentő ez neked. De ennyit a személyeskedésedről. Te ugyanis gyáva vagy elmondani, mivel is keresel olyan rettenetes nagy pénz. Mert akkor mindenki rájönne, hogy hazudsz.

Peterpapo 2013.09.04. 15:00:01

@Balt:

Már ne is haragudj, de állítottam én olyat valahol, hogy az emberek többsége őket akarná? Nem. Akkor meg nincs mit számolni. :)

mojoking77 2013.09.04. 15:02:24

@xunilo: Nem eltel meg akkor. '92-korul az epitoiparban maganvallalkozokent annak nem volt milliomos keresete, aki nem jart be dolgozni. Mondjuk ez kicsit erossen hangzik, de teny, hogy akkoriban ugyanugy , sot sokkal inkabb ropkodtek a sulyos milliok egy epitkezesen, a megfelelo referenciaval rendelkezo epittetoknek.. :) Ez meg a korbetartozas elotti idoszak volt. Az a baj, hogy ugy fogod fel az adot, mint amirol jogod lenne donteni, pedig nem. Az ostoba amerikaiaknal hallottam azt a mondast, hogy a vilagban ket dolog biztos, a halal es az adok. Par ev mulva eljon itt is az az ido, amikor nem lesz kerdes a minimalber/ekho/adocsalas . Segitek, ehez nem lesz koze sem a tobbkulcsos adonak, sem az adok csokkentesenek. Ez van, egy dolog biztos, nincs olyan kormany ezen a vilagon, aki jozanul szemelyi jovedelemado csokkentest vezetne be, legyen akarmilyen populista is, meg egy.

Peterpapo 2013.09.04. 15:05:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ezt a példát sokszor bemásolták már és csak egy baj van vele, hogy nem életszerű. Vagy legalábbis semmi köze ahhoz, hogy a nagy pénzt keresőknek többet kellene adózniuk, a kis pénzt keresőknek kevesebbet. Mondhatnánk pont olyan, mint a "Hol van a harmincadik dollár?" esete. Mert ugye a sok pénzt keresőnek éppúgy 300 forint a sör, mint a keveset keresőnek azzal a különbséggel, hogy az egyiknek havi 100 ezer forintból kell megvennie, a másiknak meg másfél millióból.

Misi56 2013.09.04. 15:07:03

Az első pontnál nem mentem tovább, mert baromság!! Mindenki tudja, hogy az ügynök lusták megnyitását a fidesz ellenzi a legjobban. Vajon miért???

Peterpapo 2013.09.04. 15:07:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Hamis. Sehol sincsenek a melegnek többletjogaik.

1001nappal 2013.09.04. 15:13:04

@xunilo:
Azt a demagóg hülyeséget úgy hívják, hogy közgazdaság. A szegények felemelkedése nélkül nincs jóléti állam. Amíg ezt nem fogod fel, addig saját nemzeted ellensége vagy.

panelburzsuj 2013.09.04. 15:15:45

@mojoking77:

Tudod mi a legviccesebb?

Hogy ez az "egykulcsos szja" egyenesági leszármazottja a Kádár-korszak "egyenlősdijének". Persze nem a mögé rakott "közgazdasági", meg "szociológia" rizsában - abban pont az ellenkezője.

Hanem abban, hogy mindkettő "pártunkormányunk" ajándéka a dolgozó népnek. Csak épp a dolgozó nép más szegmenseire hajtott rá az a Kádár, aki az oroszoknál is jobban csak a magyar melósok szájától rettegett - és más célközönséget nézett ki az az Orbán, aki a magyar kivagyiságot, képmutatást, kérkedést tette meg a birodalma "szellemi alapjául".

unionista (törölt) 2013.09.04. 15:16:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
a magyar gazdaság semmi olyat nem tud, mint a szerb, a román vagy a bolgár. a balkáni országok azért szegényebbek, mert nem tartották fent a jóléti rendszerüket. helyette brutális mély szegénységbe toltak széles néptömegeket. ne primer ezt ajánlom a figyelmedbe:
www.wolframalpha.com/input/?i=hungary%2C+bulgaria+gdp+per+capita

mojoking77 2013.09.04. 15:24:11

@panelburzsuj: Szomoru, de sajnos en is igy latom. Tenni viszont nem igazan tehetunk ellene.. Arrol nem is beszelve, hogy nagyon ugyesen kisajatitottak a szelsosegeseket, akik esetleg a torvenytelen dolgoktol sem riadnak vissza, hogy elerjek a celjaikat. A tobbiek, "mi", csak ulunk es vakargatjuk a fejunket, hogy nem lesz ez igy jo.. Sajnos semmi optimizmusra okot ado jelet nem latok Magyarorszag kozeli jovojeben, viszont arra meg nem tudom raszanni magam, hogy vegleg dobbantsak, igy marad a jo kis ado es jarulkfizetes olyan dolgokert amire nem is vagyok jogosult. Igy kivulrol szemlelve a dolgokat, inkabb nekem kellene hisztizni, mint ahogy xunilo teszi, ehelyett pont az jutott eszembe, vajon mennyire tartananak idiotanak az ismeroseim meg az atlag magyar NEP (nem mintha szamitan a velemenyuk), ha tetovaltatnek egy magyar cimert az egyik vadlimra.... :)) Nem nagy magyarorszag, meg turul meg kokarda, csak a cimer. Vajon az is ki van mar sajatitva a jobb oldal altal?

E.Csaba 2013.09.04. 15:25:34

Mi van itt?Itt mindenki überfasza csávó, 1 millás fizetéssel?Akkor mi a fa*zt sírtok egy tizenkettőegytucat blogon?

panelburzsuj 2013.09.04. 15:29:41

@E.Csaba:

Lóugrásban olvastál! ... :))

Gazz 2013.09.04. 15:31:48

Hajrá Kutyapárt!

E.Csaba 2013.09.04. 15:32:05

@panelburzsuj: Igazad van, csak szemezgettem.Szóval nyugtass meg, vannak itt hétköznapi emberek is:-)

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2013.09.04. 15:32:33

@Sanz: A legtöbb nyugati országban az 500 EUR fölötti fizetések >50%-kal adóznak? hm.

Kim Jong Un 2013.09.04. 15:32:34

@OkoskaTo:rp: "Mindemellett persze olyan apróságokat is, mint a demokrácia visszaépítését"

Jujujuj, de azert mar jonnek elo a libas jelmondatai. :D Akkor gondolom te nem kerdes, hogy a gazdasagi zseni demokraciabajnok libatolvajra fogsz szavazni mi?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.04. 15:32:37

@Sanz: pont ilyen adórendszer kéne, bár én ebben is 50%-ot fizetnék sajnos. Vagy szerencsére. A gond most az, hogy a zsebpénznek is alig nevezhető 60-100 nettós fizetéseken is 50% adóteher van, ami nonszensz. Egyszerűen SEMMI vásárolóereje nincs az alsó 50-60% jövedelmi hányadba tartozó millióknak. Erre nem lehet gazdaságot építeni basszameg. 25 éve van ez a szar adórendszerünk, azóta senki nem rakta rendbe ezt a hatalmas problémát.

sanyix 2013.09.04. 15:34:56

@xunilo: "Ha mindenki befizetné, ami jogos, nem lenne semmi gond az állami költségvetéssel."

ób+ nem tudom eldönteni hogy te naiv vagy, vagy hülye.

Ha mindenki befizetné ugyanannyi gond lenne, mert egyrészt elszórnák szavazatvásárlásra, másrészt még többet lopnának, mert van miből.
És főleg ezért nem akar senki adót fizetni, mert csak azt látja hogy a simicskák, és hasonlóak zsebébe vándorol, nem az egészségügybe, sem az oktatásba, sem az infrastruktúrába.
Lásd a TB járulékot az utóbbi pár évben duplázták, jobb lett az EÜ helyzete? Lófaszt egyre rosszabb.

ekat 2013.09.04. 15:38:59

@sanyix: Amíg mindenki így áll hozzá, mint te, hogy a becsületes a hülye, és aki lop, az a mérce, addig minden így is marad. A nép és a kormánya tökéletesen megérdemlik egymást.

xunilo 2013.09.04. 15:41:16

@mojoking77: '92-ben ha milliót keresett, több milliót adózott. Volna. Mert azt már nem veszem be, h rendesen adózott, akkor, amikor még valami 40-50% körül volt a legfelső kulcs + az elviselhetetlen mértékű járadékok.

És igen, az adót úgy fogom fel, h jogom van dönteni. Nem közvetlenül, hanem négyévente egy ici-pici szavazattal.

"Ez van, egy dolog biztos, nincs olyan kormany ezen a vilagon, aki jozanul szemelyi jovedelemado csokkentest vezetne be, legyen akarmilyen populista is, meg egy. "

Szerintem ebben tévedsz. Nem csak jövedelmeket lehet adóztatni. A jelenlegi kormány -amelynek sem bérence, sem lelkes támogatója nem vagyok- azt a részét jól csinálja, hogy a fogyasztási adók felé billenti a mérleget. Azt ugyanis nehezebb kikerülni. Valamint mindenki fizeti, ami alapban elég igazságosnak hangzik, nem?

A másik dolog, amit sokaknak meg kellene érteni, h az adórendszer nem szociális védőháló. A rászorultakat nem az SZJA rendszeren keresztül kell támogatni. Szerintem szét kell választani a kettőt, még ha össze is függ, pont a jövedelmi viszonyok mentén.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 15:42:31

@Peterpapo:

Sajnos vannak. Pl. házasodhatnak.

De nem is ez a lényeg. A lényeg: NEM igaz állításod, hogy ahol kevesebb a joguk, ott tüntetnek. PONT FORDÍTVA!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.04. 15:42:31

@ekat: ez igaz, de a jelenlegi adókat egy kisvállalkozás egyszerűen nem tudja befizetni - hacsak nem valami nagyon szerencsés piaci szegmensben működik a fővárosban. Amíg ez így lesz addig nincs értelme filozofálni azon, hogy mi lenne, ha mindenki befizetne mindent, mert akkor az lenne, hogy csőd lenne.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 15:43:19

@Peterpapo:

"az egyiknek havi 100 ezer forintból kell megvennie, a másiknak meg másfél millióból"

Na és? Egyenlőséget akarsz?

sanyix 2013.09.04. 15:43:27

@ekat: mint mondtam ha nem így állna hozzá, akkor sem változna semmi, csak még kevesebb pénze lenne az átlagembernek. A simicskák zsebe végtelen.
Ez akkor fog megváltozni ha pár millióan kivonulnak, és elkergetik a picsába a komcsi bandát... Addig a világ összes pénzét is az államba tolhatnád, akkor is eltűnne nyomtalanul.

xunilo 2013.09.04. 15:43:47

@sanyix: "Ha mindenki befizetné ugyanannyi gond lenne, mert egyrészt elszórnák szavazatvásárlásra, másrészt még többet lopnának, mert van miből.
És főleg ezért nem akar senki adót fizetni, mert csak azt látja hogy a simicskák, és hasonlóak zsebébe vándorol, nem az egészségügybe, sem az oktatásba, sem az infrastruktúrába."

Ez demagógia. Sajnos ebben az országban 60 éves hagyománya van annak, h gyakorlatilag a teljes népesség valamilyen módon csal, trükközik, megkárosítja az államot. Ezt felszámolni legalább ennyi idő lenne.

S óh igen. Valóban lopnak. De messze nem tudnak annyit lopni, mint amit az össznépesség lop össze azzal, hogy nem fizeti meg (teljesen) az adókat.

barli 2013.09.04. 15:43:55

@Zka: azt kéne valahogy kiszürni, hogy akinek 60-100 netto a fizetése az zsebbe mennyit kap mellé. Mert ha kap (márpedig sokan kapnak), akkor tökéletesen igazságos legalább annak a résznek a megadóztatása.

panelburzsuj 2013.09.04. 15:43:56

@mojoking77:

Magyarországon ötvenegynéhány éve minden "járandóságot" pontosan megkap a "nép". Előfordulnak személyi mulasztások, technikai bakik, apróbb csúszások - de "rendszerszinten" mindenki számíthat az őt "megillető" állami apanázsra.

Akkor fog majd kiderülni a "szimbolikus politizálás kohéziós ereje", ha két-három hetet csúszik majd a nyugdíjfizetés. (Nem hónapokat, mint a ruszkiknál - csak pár hetet...) Vagy a családi pótlék. A járási hivatalok, vagy a KLIK dolgozóinak fizetése.

Legalább 35-40 éve a borotvaélen táncolás a "magyar állam" legfőbb elfoglaltsága. Hol élesen szaggat, hol elcsitul kissé ez a kór. De visszafordíthatatlanul abba az irányba tart, hogy vagy a kifizetések, vagy bevételek oldalán valakinek drasztikusan fel kell rúgnia a mélyen a kádárizmusban gyökerező "társadalmi közmegegyezést": egymás lopásába nem pofázunk bele.

Nincs sok hátra.

xunilo 2013.09.04. 15:48:04

@panelburzsuj: "Tudod mi a legviccesebb?

Hogy ez az "egykulcsos szja" egyenesági leszármazottja a Kádár-korszak "egyenlősdijének". Persze nem a mögé rakott "közgazdasági", meg "szociológia" rizsában - abban pont az ellenkezője."

Azért ezt vitatom. Egyenlősdi akkor lenne, ha mindenki nominálisan ugyanannyit fizetne, függetlenül attól, h mennyit keresett. De a lineáris SZJA ezt kiküszöböli, ha 2* annyit keresel, 2* annyi adót fizetsz.
A prolik kedvenc progresszív adórendszere pedig azt mondja: ha keményebben dolgozol, ha szorgalmasabb, tehetségesebb, vagy, akkor fizess aránytalanul többet, hiszen aki nem az, az megérdemli, h magasabb színvonalon éljen, nem kell érte tennie semmit, majd az állam elveszi azoktól, és odaadja neki.
Szerintem ez igazságtalan.

Pont azért is lett országos divat a minimálbérre -vagy arra sem!- bejelentgetés, mert "hülyék lettek volna" a jövedelem 70-80%-t odaadni az államnak.

mojoking77 2013.09.04. 15:48:57

@panelburzsuj: Az a baj, hogy jelenleg az egyetlen politikai part, akik mindezt meg is tudnak tenni, pont a sajat magukra eroltetett eszmek miatt valt egy olyan viccpartta, akiknek soha nem szabad meg a politikai elit kozelebe sem kerulnie. Es itt jon elo megint, hogy akkor milyen alternativa? Kik csinalnak meg ugy, hogy az ne csak meg rosszabb, vagy ugyanilyen maradjon? Ezert irtam, jo par hsz-szel ezelott, hogy az en szavazatom aze, aki vallalja a gazdasagi es jogi felelosseget sajat, es partja tetteiert.. Mert termeszetesen en is kurva vagyok, mint mindenk mas, es ez az en aram.. Lassuk, megadja e valaki?

sanyix 2013.09.04. 15:49:47

@xunilo: a demagógia az amit te írsz... a népesség egyenkénti pár tízezres lenyúlásai semmik a kormányban és az állami szektorban elkövetett több tíz száz, és ezermilliárdos mutyikhoz képest.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.04. 15:50:00

@barli: ja, csak a gazdaságot nem lendítené ez előre, hanem épp ellenkezőleg.

Peterpapo 2013.09.04. 15:50:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A házasságkötés lehetősége nem többlet jog a heterokkal szemben, tehát nem igaz az állításod miszerint többletjogaik vannak. És én nem azt állítottam, hogy ott tüntetnek, ahol kevesebb a joguk, hanem azt, hogy ott tüntetnek, ahol hátrányos megkülönböztetésben, diszkriminációban részesülnek. Illetve ott, ahol vannak olyanok, akik nyíltan uszítanak ellenük.

xunilo 2013.09.04. 15:50:48

@gusthy1: "A legtöbb nyugati országban az 500 EUR fölötti fizetések >50%-kal adóznak? hm. "

ÓRIÁSI tévedés/csúsztatás! Messze nem 500 EUR az! Angliában éltem (dolgoztam), ott asszem (pár éve) 20 ezer font éves jövedelem felett lépett be a második kulcs. Az havi 1600 körüli font (kb 2000 EUR)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.04. 15:51:57

@barli: jaj már értem, hogy mire gondoltál. Az adójóváírás eltörlésekor én is pont erre tippeltem, hogy "úgyis sokan kapnak zsebbe, akkor szedjünk be többet tőlük"... Ez így már elfogadható, csak kár hogy jelenleg azok is extra terhet viselnek, akik valóban minbér tájt keresnek.

Peterpapo 2013.09.04. 15:53:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nem egyenlőséget, mivel egyenlőség most van az egykulcsos adóval, hanem arányos közteherviselést. A kettő nem ugyanaz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.04. 15:54:53

@xunilo: nem érted, ő csak arra kérdezett rá, hogy tényleg ilyen alacsonyan van ott az alsó sáv teteje? De nyilván nem nyugati szintre kéne belőni a sávokat, hanem a jelenlegi szerény bérekhez.

xunilo 2013.09.04. 15:55:24

@sanyix: " a demagógia az amit te írsz... a népesség egyenkénti pár tízezres lenyúlásai semmik a kormányban és az állami szektorban elkövetett több tíz száz, és ezermilliárdos mutyikhoz képest. "

Hm. Egy kis matekóra, ált harmadik osztály. Szóval a teljes lenyúlás egyenlő a résztvevők számának és a lenyúlt pénznek a szorzatával.

Tehát ha ezer politikus lop fejenként 1 milliárdot (ami azért csak nem jellemző mindegyikre), akkor az 1000 milliárd lenyúlt zsé.

Házi feladat lehetne neked, hogy akkor mennyit kell lopnia minden állampolgárnak ahhoz, hogy ugyanennyit lopjanak összesen? De látom nehezen megy, segítek:

100 ezer forintot. Szóval a népesség "pár tízezres" lenyúlásai igenis összemérhetőek a legdurvább politikusi lopásokkal is!

ekat 2013.09.04. 15:55:32

@sanyix: Az lehet, de akkor úgy mégis mi lenne a különbség köztük, akik lopnak, és köztem, aki lopnék? Mi alapján érezhetném jogosnak elkergetni őket?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 15:55:51

@Peterpapo:

Arányos az, ha mindenki arányosan fizet.

Persze, oké, be lehet emelni szociális szempontot is a rendszerbe, azaz lehet kisebb és nagyobb adókulcs, de semmiképpen sem olyan módon, hogy ez Mo-n volt 2009 előtt, ahol az átlagjövedelem felett egy kicsivel már a legmagasabb adókulcs volt - na, ilyen nincs sehol Nyugat-Európában.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.04. 15:56:20

@unionista: mert itt nincsenek brutális mélyszegényben széles rétegek? Milliók élnek FHTból, rokiból meg CSPből.

xunilo 2013.09.04. 15:56:30

@Zka: hm, lehet h benéztem. Ez esetben bocs.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 15:56:57

@Peterpapo:

A házasság per definitionem ellenkező neműek kapcsolata. Azaz ha másokra is kiterjesztjük, az többlet jog.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 15:58:44

@Peterpapo:

Hol vannak a legnagyobb homokbüszkeség menetek, tüntetések? Londonban, az USÁ-ban, Berlinben. Komolyad azt állítod, hogy ezekben az országokban van a legnagyobb diszkrimináció a homokosok ellen?

xunilo 2013.09.04. 15:59:04

@barli: "azt kéne valahogy kiszürni, hogy akinek 60-100 netto a fizetése az zsebbe mennyit kap mellé. Mert ha kap (márpedig sokan kapnak), akkor tökéletesen igazságos legalább annak a résznek a megadóztatása. "

Tényleg ez kellene, de sajna ez egyelőre csak utópia. Addig is marad az, amit a jelenlegi kormány csinál: emeli a fogyasztási jellegű adókat. Azt mindenki megfizeti, akárhogy is van bejelentve.

Az a baj ezzel, h aki _tényleg_ minbért keres, az rosszul jár. Sajnos a jelenlegi demokratikus berendezkedésben erre nincs jó megoldás.

ekat 2013.09.04. 15:59:10

@Peterpapo: Nem, egyenlőség akkor lenne, ha mondjuk mindenki 10.000 forintot adózna. Ami most van, az az arányos. (De ezzel nem azt akarom mondani, hogy egytértek azzal, hogy a TÉNYLEG minimálbéresek ugyanannyit adóznak, mint a többiek, mivel ez az összeg nem elég a megélhetéshez. De ez már magyar specialitás...:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.04. 15:59:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ne röhögtesd ki magad Birca :D
Ja Józsi és Vali összeházasodhat az 1 db jog.
Ha Béla és Laci is összeházasodhat az is 1 db jog.
Hol a többlet? Szar vagyok matekból, de ennyire nem.

panelburzsuj 2013.09.04. 16:00:44

@xunilo:

Vitasd.

De nekem csak akkor szólj, ha majd ha az ELVETT egykulcsodért tüntetni, meg rendőrökkel verekedni mész.

Akkor majd megemelem a kalapomat előtted.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 16:01:18

@Zka:

A házasság intézményének meghatározására gondolj.

xunilo 2013.09.04. 16:03:50

@1001nappal: "Már 95-ben nettó 400 ezret kerestem programozóként. A versenygazdaságban"

Hát ezt pont ugyanannyi alapom van elhinni neked, mint te nekem azt amit én írtam.
Akkor tehát kb 1,4 milla bruttó volt a fizud? '95-ben? Vagy 'okosba' adóztál?

"Te ugyanis gyáva vagy elmondani, mivel is keresel olyan rettenetes nagy pénz. Mert akkor mindenki rájönne, hogy hazudsz. "

Nem keresek rettenetes nagy pénzt. Egyébként tervezőmérnök vagyok.
S szeretném, ha tanár, orvos, közértes is ennyit keresne. De nem tehetek róla, h ők nem kapnak annyit. Arról sem, h ők nem mérnökök.

1001nappal 2013.09.04. 16:06:14

@xunilo:
Atyaég! Itt jár közöttünk Orbán Viktor álruhában, én meg letegezem.
Eddig meggyőződésem volt, hogy Orbánnál nagyobb gazdasági analfabéta nincs ebben az országban. Vagy tévedtem, vagy Viktor megtanulta bekapcsolni a számítőgépet.

xunilo 2013.09.04. 16:08:30

@panelburzsuj: "Vitasd.

De nekem csak akkor szólj, ha majd ha az ELVETT egykulcsodért tüntetni, meg rendőrökkel verekedni mész.

Akkor majd megemelem a kalapomat előtted. "

Nem megyek tüntetni. Hogy a ballib rendőrség szétverjen, mint 2006-ban a szerencsétleneket? (nem a hőbörgő garázdákra gondolok, hanem pl. azokra akik mondjuk pont feljöttek az aluljáróból.)

Hülye azért nem vagyok. Ahogy írtam korábban is, ez esetben átteszem a székhelyem egy szerencsésebb sorsú országba, ti meg úgy dobjátok össze az adókat, ahogy akarjátok. (Kötekedő hajlamúaknak: természetesen az mindegy h én egyedül mit csinálok. De ahogy vki már beírta, mi vagyunk a legmobilisabb réteg, tehát nem egyedül fogok elmenni)

bájdövéj: Te voltál már tüntetni a többkulcsos SZJA mellett? Vagy azért mert elvették tőled a lehetőséget h több SZJA-t fizess? (ne feledjük, korábban 20% volt az alsó kulcs, aztán meg talán 18)

xunilo 2013.09.04. 16:10:36

@1001nappal: "Eddig meggyőződésem volt, hogy Orbánnál nagyobb gazdasági analfabéta nincs ebben az országban"

Nézz magadba s máris találsz egyet! :-)

panelburzsuj 2013.09.04. 16:11:23

@mojoking77:

Ki tudná megtenni?

1.

Egy összeomlásból kiemelkedő "vérbal".

Amitől a Jóisten óvjon meg mindannyiunkat.

2.

Egy "nyugatkompatibilis" = ("rendszerazonos") kapitalista párt.

Aminek már a gondolata ellen is mára minden magyar párt "népfrontba" tömörült.

X.

Megszűnünk "szuverénnek" lenni, és az "Egységes Európa" Bach-huszárárjai, civilzátorai, "brüsszeli vállllllaposai" fogják "beintegrálni" az ésszerű együttműködésre maguk erejéből képtelen magyarokat.

Vannak ennél összemárhetlenül utópikusabbb forgatókönyveim is.

Csak ízelítőül:

a) megjön az eszünk

b) kijózanodunk

...

xunilo 2013.09.04. 16:13:47

@Zka: nem hiszem, h ezt matek irányból meg lehet közelíteni.
El kéne fogadni, h a társadalom 90-95% nem homokos. Azt is el kéne fogadni, h ennek a rétegnek egy jelentős része NEM akarja, h nyilvánosan buzuljanak, legyen az utcai csókolózás vagy hivatalos esküvő.

(na tessék, mégis itt a matek)

1001nappal 2013.09.04. 16:13:57

@xunilo:
Fogalmam sincs, mennyit adóztam, erre tartották a könyvelőt. Annyit adóztam, amennyi járt. Annyi tudok, hogy a munkám évente 150-200 milliót hozott a cégnek. Számold ki, hogy futotta-e belőle adóra.
Bírom a hozzád hasonló okostojásokat, aki szerint mindenki adócsaló, aki nem ért egyet Orbán ámokfutásával. Talán te is adót csaltál az előző kormány alatt? Magadból indulsz ki? Adót csalni nem bűn, hanem politikai ellenállás?

unionista (törölt) 2013.09.04. 16:14:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
az ortodox liberalizmus sem vált be a gyakorlatban. az, hogy a társadalmi státuszánál fogva mindenki dolgozzon rendesen. van akinek az marad, hogy küzdjön a megélhetésért. ez dél-kelet ázsiában talán működik, dél-kelet európában biztosan nem.

xunilo 2013.09.04. 16:15:30

@panelburzsuj: Nekem egy másik forgatókönyvem van:

zavarjuk el az ÖSSZES magyar politikust, állami vezetőt, stb-t, és hívjunk németeket helyettük. Nekem úgy tűnik, nekik jobban megy ez, hátha itt is rendet raknának.

panelburzsuj 2013.09.04. 16:17:48

@xunilo:

Nem, nem tüntettem a többkulcsért.

Azért tüntettem, hogy egyáltalán legyen valamiféle látható adózás, meg kulcs, meg költségvetés.

De akkoriban te aligha vitézkedhettél a járókán túl.

Laciii 2013.09.04. 16:18:53

Ha már a németeknél tartunk:
- németek kiérdemlik/megszolgálják a pénzt
- az amcsik csinálják
- a magyarok keresik

xunilo 2013.09.04. 16:20:24

@1001nappal: "Fogalmam sincs, mennyit adóztam, erre tartották a könyvelőt. Annyit adóztam, amennyi járt. Annyi tudok, hogy a munkám évente 150-200 milliót hozott a cégnek. Számold ki, hogy futotta-e belőle adóra.
Bírom a hozzád hasonló okostojásokat, aki szerint mindenki adócsaló, aki nem ért egyet Orbán ámokfutásával. Talán te is adót csaltál az előző kormány alatt? Magadból indulsz ki? Adót csalni nem bűn, hanem politikai ellenállás? "

hazugság szagát sodorja a szél... Mivel is keresett a céged százmilliókat kisbarátom? '95-ben?

Én nem mondtam, h mindenki adócsaló aki utálja Orbánt. Én azt mondogatom, h a progresszív SZJA igazságtalan, és adóelkerülésre ösztönöz.
Nem csaltam adót az előző kormány alatt sem, ez nem pol ellenállási forma. Főleg nem nálam.
De el kellett mennem az országból egy időre azért, mert itthon nem bírtam megkeresni annyit, amennyiből ki tudtam volna fizetni az össze költségemet (lakáshitel)
S igen, örülök, h hazajöhettem és a családom közelében lehetek. S igen, ez nagyrészt az egykulcsos SZJA miatt van. S igen, ha visszajön a ballib, akkor megint el kell mennem. NEm pol ellenállás miatt, hanem azért, hogy megéljek.

panelburzsuj 2013.09.04. 16:21:12

@xunilo:

És ez mennyiben más az X-verziónál?

Hogy nem várja meg a hódítókat, hanem elébük szalad árulkodni?

xunilo 2013.09.04. 16:21:54

@panelburzsuj: "Nem, nem tüntettem a többkulcsért.

Azért tüntettem, hogy egyáltalán legyen valamiféle látható adózás, meg kulcs, meg költségvetés.

De akkoriban te aligha vitézkedhettél a járókán túl. "

Szóval te 88 előtt kimentél tüntetni? Azért, h bevezessék végre a jövedelemadót itthon?
Ez egyrészt bátor dolog lenne, másrészt viszont nem hihető.

xunilo 2013.09.04. 16:22:33

@panelburzsuj: "Hogy nem várja meg a hódítókat, hanem elébük szalad árulkodni? "

Nem elárul, felkér! Megbíz, szerződéssel.

Peterpapo 2013.09.04. 16:23:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Természetesen én sem arra gondoltam, ami 2009 előtt volt.

xunilo 2013.09.04. 16:23:32

@Laciii: "Ha már a németeknél tartunk:
- németek kiérdemlik/megszolgálják a pénzt
- az amcsik csinálják
- a magyarok keresik " - csak nem találják... :-(

Peterpapo 2013.09.04. 16:24:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Azért nagyobbak, mint a mienk, mert ott egy "kicsit" többen vannak. :)

Peterpapo 2013.09.04. 16:24:52

@ekat:

Akkor valahogy még sem arányos nem? :)

sanyix 2013.09.04. 16:26:22

@xunilo: és melyik politikus lop 1 milliárdocskát? LOL tíz, száz, ezermilliárdokról van szó, a különbség pedig az hogy a politikus azt lopja el a ami másé, viszont amikor az ember adót csal, akkor egyszerűen csak megelőzi azt hogy ellopják a befizetett pénzét. Ez a nagy különbség.
A másik dolog pedig hogy az állami cégek magasabb pozícióiban is tűnnek el a tíz százmilliók, szóval ahhoz az ezerhez nyugodtan számolhatsz még pár tízezer nagy tételben mutyizót.

És az államnak kéne lépnie először. Ha azt látják az emberek hogy nem a simicska félék zsebébe, 10x árú közbeszerzésekbe, és hasonló mutyikba megy el, akkor meggondolnák a csalást, mert esetleg rájönnének, hogy ebből épül valami, persze van aki így is elkerülné, de a többség nem ilyen. Manapság viszont csak arra jönnek rá, hogy minél többet fizetnek, annál pofátlanabbul nyúlják le az egészet az elvtársak...
Ilyen egyszerű, bár ehhez semmilyen óra nem kell, csak egy kis alapvető logika, és rálátás a VALÓSÁGRA ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 16:26:51

@Peterpapo:

Akkor oké. A gond az, hogy a mai ellenzék azt akarja visszahozni.

panelburzsuj 2013.09.04. 16:27:17

@xunilo:

Nosza: csinálj hozzá pártot, nyerj hozzá támogatást, kellő nagyságú felhatalmazást - és lássuk azokat a teutonokat!

Mert anélkül elég nehéz megkülönböztetni a "hagyományos" labanc- és muszkavezetéstől.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 16:27:49

@Peterpapo:

Ennek még utána számolok. Megnézem arányosan a résztvevők számát.

barli 2013.09.04. 16:28:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"A házasság per definitionem ellenkező neműek kapcsolata. Azaz ha másokra is kiterjesztjük, az többlet jog. " . Nem többletjog, mert te is hozzámehetsz egy Bélához :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 16:28:53

@xunilo:

Az oroszok meg megdolgoznak érte.

A spanyolok és a bolgárok meg nyerik.

1001nappal 2013.09.04. 16:28:54

@xunilo:
Ha 200 millió neked nagy pénz, akkor sohasem dolgoztál a versenygazdaságban. Kibújik a szög a zsákból. Ellenben az irigy szolgalelkű kisember szerepéből képtelen vagy kibújni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 16:30:45

@xunilo:

Az oroszok meg megdolgoznak érte.

A spanyolok és a bolgárok meg nyerik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 16:31:21

@Laciii:

Az oroszok meg megdolgoznak érte.

A spanyolok és a bolgárok meg nyerik.

mojoking77 2013.09.04. 16:36:11

@sanyix: Pfuj. Ez eleg budosnek tunik igy tavolrol is. Szoval, mivel egy, az emberek altal megvalasztott tisztsegviselo lop, ez feljogosit teged is, hogy azt tedd. Rendben. Logikat nem latok mogotte, de elfogadom, mint velemenyt. De azt, hogy ezt a mocskot meg erenykent is probalod talalni, nos ezt mar nagyon nehezen veszi be a gyomrom... Gondolom te vagy az, aki uvoltve veri az asztalt, (legalabb is virtualisan es utolag nevtelenul a neten), amikor azt latja, hogy nem megy valaho la kozvilagitas, nem megfelelo a szolgaltatas az onkormanyzaton, a rendor magasrol szarik a fejere, ha kiraboltak, etc etc. Eszebe sem jut olyankor, hogy mindez foleg a hozza hasonlok miatt van igy..Undorodok az olyan kis fergektol, akik meg buszkek is arra, hogy ok bizony szar emberek..

panelburzsuj 2013.09.04. 16:38:55

@xunilo:

Az első "többes jelölésű" választások gyűlésein azért akadtak lehetőségek kockáztatni. Leginkább ott, ahol piacgazdaságot kívánó "nemhivatalos" jelöltek léptek föl.

1001nappal 2013.09.04. 16:52:50

@mojoking77:
Ez így demagógia. Ha egy pék nem fizet adót, mert nincs miből, az szar ember, a másik amelyik százmilliót kap az államtól péküzemre, az meg ha visszacsepegtet pár milliót az ingyenpénzből, a becsület bajnoka? Hogy is van ez? Az egyik beleölt százmilliót, a másik ingyen kapta. Aki a saját bőrét vitte vásárra, de nem képes versenyezni az ingyenélőkkel, az a szar ember? Átgondoltad ezt? Egy torzítatlan gazdaságban elméletileg még igazad is lehetne, na de a valóság kicsit más.

unionista (törölt) 2013.09.04. 16:53:34

@Zka:
vannak szegények. sőt a számuk növekedett. de tömeges mély szegénységbe nem taszították a magyarokat úgy, ahogy romániában, bulgáriában, vagy szerbiában. azért, hogy a magyarok többsége alanyi jogon követeli magának minimális megélhetést. ez a kádári örökség. sokakkal ellentétben nem gondolom azt, hogy ez rossz. szerintem nem a rendszeres szociális segély, nem a rokkant nyugdíj, vagy a családi pótlék okozza az alapvető problémát. sokkal inkább a kincstár kifosztására és az európai forrásokat elrablására szakosodott alvilági csoport. ami egy többpárti egyezség alapján jött létre. a kétharmad eredménye: "csak a fidesz". de ettől még ez ugyanolyan maffia maradt.

sanyix 2013.09.04. 16:55:18

@mojoking77: Nem próbáltam erényként feltüntetni, de nem probléma, legalább látszik ki is az igazi féreg, és szar ember ;)
Bár nagyon elcsépelt szöveg, de gyanítom ez ideillik: mindenki magából indul ki. Gondolom te vagy az az ember aki veri az asztalt és tisztességről beszél, miközben lop csal hazudik átver, esetleg még a húsosfazék közelében van, és azért nagy a hangja, mert érdekében áll.
Én speciel nem szoktam üvöltve verni az asztalt, inkább olyasmiket szoktam mondani, hogy "miért nem léphetek ki a TB-ből saját felelősségemre" "mi a faszért díszkivilágítják ki a hidakat válság közepén" "miért nem léphetek ki teljesen az állami nyugdíjrendszerből (mert tudom hogy akármennyit fizethetek be lófaszt sem fogok kapni, így inkább magam gazdálkodnék a pénzzel)".

Egyébként elmondanám, hogy lopás: ha valamit illetéktelenül eltulajdonítunk.
Így az adóelkerülés semmiképpen sem lopás, és még csak nem is ok, hanem egy tünete a beteg államnak...
Én is szívesen fizetném az adót(bár teszem is az áfával meg a TB járulékkal, meg az illetékekkel amit minden 5 perces ügynél le kell perkálni), ha azt látnám hogy normális célra megy el. De azt látom hogy minden egyes fillérjét a befizetett adónak ellopják, minden csak EU-s pénzből vagy hitelből épül/osztogatnak, és ezekre verik magukat az aktuális szar alakok a kormányban, mintha az ő érdemük lenne.
Rendőr nem szarik senki fejére, legalább is akkor nem ha éppen a kint felejtett 30-as tábla mögött mérnek, hogy behajtsák a fejesek által kitűzött büntetéskvótát...

panelburzsuj 2013.09.04. 16:56:31

@xunilo:

PB: "egyáltalán legyen valamiféle látható adózás, meg kulcs, meg költségvetés."

SUNYILÓ: Azért, h bevezessék végre a jövedelemadót itthon?

Ilyenkor nehéz eldöntenem, hogy szimplán csak hebehurgya, vagy dislexiás társalgási partnerrel kínált meg a sors - vagy egy olyan pitiáner simlissel, aki jókat kuncog magában, hogy lám-lám, milyen ügyesen tud ő "manipulálni".

ómájgod...

mojoking77 2013.09.04. 17:03:42

@sanyix: Nem teljesen, bar elismerem, a jogkoveto magatartas nagyon sok ember szamara nevetsegesnek hangzik. Bar senkinek sincs sok koze hozza, de a husosfazekat akkor latom legkozelebb, ha TV-t nezek. Kurva sok meloval, es eleg sok lemondassal jutottam el oda, hogy a versenyszektorban, mernokkent, nem csak otthoni viszonylatok szerint is, szep fizetest kapjak. Mas kerdes, hogy ebbol mennyit tesz felre az allam, nagyon sokat.
Te vaalmiert ugy latod, hogy neked jogod van felulbiralni az allamot, hisz te sokkal okosabb vagy naluk (Ez mondjuk lassuk be, nem egy nehez dolog, viszont pont a demokraciat nem igazan erted meg). Nem fizetsz adot, mert te ugy erzed, hogy ezzel jot cselekszel. Es meg meg is probalod magyarazni... Hat, nem oszlik a buz iranyodbol, bocs... ezt meg gondold at.

mojoking77 2013.09.04. 17:07:02

@1001nappal: Bar demagogianak hangzik, de egesz addig, mig mindenki demagogianak hiszi, egy rohadt lepest sem fogunk elmozdulni a nyakon felul ero szartengerbol, ahol egy jo par eve tesped az orszag. Ezek utan, mivel ugy tunik, a tobbseg egyetert vele, nyugodtan abbahagyhatjuk a felesleges szajtepest, hisz valojaban senki sem akar valtoztatni, es beszelhetunk sokkal erdekesebb temakrol, mint peldaul a thai ribancok. Ott csak arra kell ugyelni, hogy ne legyen adamcsutkaja... :)

xunilo 2013.09.04. 17:09:58

@1001nappal: "Ha 200 millió neked nagy pénz, akkor sohasem dolgoztál a versenygazdaságban. Kibújik a szög a zsákból. Ellenben az irigy szolgalelkű kisember szerepéből képtelen vagy kibújni. "

Hazudsz, egyre nyilvánvalóbb. Meg buta is vagy, de az már korábban kiderült.
Hidd el, tisztában vagyok azzal, h mit jelent 200 millió. Te azt hazudod, h Te 200 millát hoztál a cégednek. Ez ebben a kontextusban nyereséget jelent, szóval akkor csak a Te munkád bevételben hozott mondjuk 300 millát. Mindezt '95-ben.
Tudod mikor az első komolyabb mhelyemre mentem, ott volt évente kb 1 Mrd BEVÉTEL. Ezt 20-30 ember állította elő. Nem 95-ben, hanem 98-ban ám! És a cég az informatikai piacra dolgozott s nem is ment rosszul a szekér.

Szóval tisztában vagyok vele, h mekkora képtelenség amit írsz. Jelenértéken számolva milliárdokat programoztál össze EGYEDÜL te évente. Aham.

Ja, most is a versenyszektorban dolgozom. S ne tudd meg milyen sokat kell ma is dolgozni 200 millió NYERESÉGÉRT, nem egyedül, egy cégnek is ám! És "kissé" más ma a forint értéke, mint 95-ben volt...

unionista (törölt) 2013.09.04. 17:11:50

@panelburzsuj:
orbán viktor politikájában az ortodox (népi) nacionalizmus, az ortodox (népi) kereszténység, az ortodox (népi) kommunizmus, és az ortodox liberalizmus keveredik össze. nekem van egy tippem, hogy az "unortodox" jelzőt a németek találták ki. azt, hogy ne legyen atlantista (nyugatos) (kb. amerika-barát francia), de ne is legyen balkáni (ortodox). és ehhez passzol a pápaság primátusát elismerő keleti kereszténység. az is unortodox. és ez a projekt bukik meg. persze azért, mert orbán semmit sem pontosan úgy csinál, ahogyan eltervezték. magyarország az egykori ndk mintájára próbál szerveződni.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.09.04. 17:12:23

@Peterpapo: Ez érdekes, én még nemhallottam langyimenetről Szaud-Arábiából.... Még langyi tüntetésről sem nagyon... Pedig ott aztán elnyomják őket, megkülönböztetik stb, sőt korbácsolják és időnként halálra is ítélik őket, ha az utcán lebuknak egy langyi smacival....

Nyugodj bele, ott tüntetnek, ahol erre buzdítják őket a libernyákok! Ha kell, ha nem.

1001nappal 2013.09.04. 17:15:02

@mojoking77:
Egyszerűbb nem válaszolni, mint elgondolni, hogy a jelenlegi támogatási politika árt az országnak, és adóelkerülésre kényszerít tisztességes embereket.

xunilo 2013.09.04. 17:16:11

@panelburzsuj: "PB: "egyáltalán legyen valamiféle látható adózás, meg kulcs, meg költségvetés."

SUNYILÓ: Azért, h bevezessék végre a jövedelemadót itthon?

Ilyenkor nehéz eldöntenem, hogy szimplán csak hebehurgya, vagy dislexiás társalgási partnerrel kínált meg a sors - vagy egy olyan pitiáner simlissel, aki jókat kuncog magában, hogy lám-lám, milyen ügyesen tud ő "manipulálni".

ómájgod... "

Akkor mondd már meg végre, hogy mikor, hol, miért tüntettél.
Hisz azt írod, h azért tüntettél, hogy legyen _valamilyen_ kulcs, meg adózás.
Mivel Magyarországon 1988 előtt NEM volt SZJA, ezért feltételeztem, hogy akkor kellett tüntetned. Mivel azt írtad, hogy azért tüntettél, hogy legyen _egyáltalán_ adókulcs, ezért kérdeztem, azt, amit.

Ki is a diszlexiás?

mojoking77 2013.09.04. 17:18:52

@1001nappal: "Ha egy pék nem fizet adót, mert nincs miből, az szar ember"
A mondat elso fele a tiszta demagogia. Valaszolhatok ra ugyanolyan stilusban, de inkabb nem teszem, mert semmi ertelme nem lenne. Erre talaltak fel a minimalber fogalmat, ami adomentes, a legjobb tudomasom szerint. Ha a jarulekokat sem tudja befizetni, az egesz pontosan azt jelenti, hogy valamit nagyon szarul csinalt. Es meg valami. Az emberunkhoz hasonlo buszke adocsalok altalaban nem a netto 80000 Ft-os ehberbol gazdalkodok...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 17:19:01

@panelburzsuj:

Mi köze van a piacgazdaságnak a (személyi jövedelem)adóhoz?

sanyix 2013.09.04. 17:19:59

@mojoking77: A demokráciát értem, ezért csinálom azt amit csinálok, egy nem demokrata államban, ahol nem dönthetem el hogy miben akarok részt venni, mit várok az államtól, és ezért mennyit vagyok hajlandó áldozni. Tekintve hogy szinte semmit sem kapok az államtól és nem is fogok soha ha nem változik (csak elvesz), még az áfa, és a TB meg az illetékekkel is túl sok pénzt fizetek be, messze többet raktam be a közösbe mint amennyit valaha is ki fogok venni.
Az államtól aki tisztán csak kap (és semmit sem fizet be), azok a kátrányos helyzetűek, a politikusok, pártok és érdekeltségeik, és a volt "elvtársak".
Mindenki mástól csak elvesz az állam, és a számla soha nem fog kiegyenlítődni, igen bizony a nyugdíjasok is megdolgoztak a pénzükért, bár már azt is ellopta az állam, ezért megy hitelből. A mai aktívaknak pedig akkor lesz nyugdíjuk, ha gyűjtögetik a pénzt a bankszámláikon... akkor ha kihagyják belőle a tolvaj államot.
Én tisztességesen bánok azokkal akik viszont így tesznek velem. De az állam nem tartozik ezek közé, és nem is fog amíg ez a politikai garnitúra és csatlósaik maradnak. Ha egyszer megváltozik, én is máshogy fogok hozzáállni...

1001nappal 2013.09.04. 17:24:51

@mojoking77:
Végigolvastad, amit írtam? Túl nehéz pár mondatot értelmezni?

xunilo 2013.09.04. 17:28:51

@panelburzsuj:

Na figyelj prolikám, ezeket hordtad össze:

"Azért tüntettem, hogy egyáltalán legyen valamiféle látható adózás, meg kulcs, meg költségvetés."

Aztán jöttél ezzel:

"Az első "többes jelölésű" választások gyűlésein azért akadtak lehetőségek kockáztatni. Leginkább ott, ahol piacgazdaságot kívánó "nemhivatalos" jelöltek léptek föl. "

Ezt arra válaszoltad, h mégis a szockóban hol tüntettél. (mert a hazugságaiddal ellentétben a szockóban nem lehetett csak úgy tüntetni. Akkoriban még együtt verték érte a Demszkit meg az Orbánt)

Nem áll össze.

Szóval még1x, utoljára, kérlek oszd meg velünk, hogy:

mikor
hol
ki ellen
miért vagy mi ellen tüntettél

mojoking77 2013.09.04. 17:31:20

@sanyix: A demokracia tobbek kozt arrol szol, hogy a tobbseg, szavazas utjan megvalasztott egy egyent/partot/csoportulast, hogy az ugyeikben, bizonyos ideig eljarjon. Attol meg, hogy te nem voltal azok kozt az emberek kozt, akik rajuk szavaztak, meg allampolgari kotelsseged elfogadni azt. Vannak szinten demokratikus lehetosegek (sztrajk, elore bejelentett tuntetes, nepszavazasi kezdemenyezes), de az adocsalas nem minosul ennek, sot mint olyan koztorvenyes buncselekmeny. Sajnos sokakban el a mai napig ez a kvazi betyarvirtus, ami egesz biztos, hogy az elozo rendszerbol szarmazik, es aminek az elfolytasa sokkal nehezebb, mig nincs valodi kovetendo pelda, de ennek ellenere amit csinalsz, es amire buszke is vagy, kimeriti az adocsalas buntettet, ami letoltendo bortonbuntetessel dijazando...

panelburzsuj 2013.09.04. 17:40:51

@xunilo:

Közöd?

(Eszeden vagy amúgy? Köpködsz jó nagyokat föl a levegőbe, meg hisztizel, meg toporzékolsz, hazugozol, "bizonyítékokat" követelsz - mit gondolsz magadról, macisajt? Mégis ki fog veled őszintén beszélni, személyes adatokat, eseményeket, történéseket - PONT veled megosztani? :)

1001nappal 2013.09.04. 17:42:44

@xunilo:
Okoskodhatsz, amennyit akarsz. Egyébként árbevételről írtam, ami a szövegből is kiderült. ("Számold ki, hogy futotta-e belőle adóra.") De ez lényegtelen. A lényeg az, hogy fogalmad sincs az informatikai piacról, ha ennyi ostobaságot vagy képes összehordani. Néhány száz sornyi programkóddal is lehet milliárdos bevételeket elérni. De ezt neked hiába magyarázom. Ahhoz te túlságosan tehetségtelen vagy. Amit a korlátolt gazdaság- és társadalomképed is fényesen bizonyít.

panelburzsuj 2013.09.04. 17:50:06

@neoteny:

Olvasd el a "Fordulat és reform" című iratot - ott van néhány részlet abból, hogy akkoriban hogyan gondolták ezt az "okosok" - és a nyomukban én is.

(A "Közgazdasági Szemlében" jelent meg egy válogatás, a "teljes" anyaghoz kicsit körülményesebb volt hozzáférni. De hát ilyenkor jön a vakszerencse, ami összesorsolja "felnőttképzési" padtársnak az érdeklődő családtagját egy bizonyos Antal László nevű közgazdásszal - aki aztán készséggel szállítja az általa szerkesztett "szamizdat" terjedelmű anyagot. :)

Hohó60 2013.09.04. 17:54:26

Szomorú, de ez tényleg igaz. Vannak emberek, akik pénzért akár még a kommunistákra is képesek szavazni. Pedig az elmúlt 65 évből 54 évet direkt módon ők kormányoztak, és ide juttatták az országot... De én még az MDF kormányzati ciklusát is ide számítom, ugyanis ők a helyükön hagytak mindenkit a korábbi rendszerből, akik aztán szabotáltak, loptak, privatizáltak, a tv-rádióban meg hazudtak ezerrel, úgyhogy a tulajdonképpeni hatalom akkor is az ő kezükben volt, Antal meg hamiskártyásokkal akart úriembert játszani.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 19:07:19

@panelburzsuj:

"Azért tüntettem, hogy egyáltalán legyen valamiféle látható adózás, meg kulcs"

"ahol piacgazdaságot kívánó "nemhivatalos" jelöltek léptek föl"

A kérdésem még mindig ez: mi köze van a piacgazdaságnak a (személyi jövedelem)adóhoz?

panelburzsuj 2013.09.04. 19:17:31

@neoteny:

Megadtam az egyik forrást, ahonnan a téveszméimet meregetni kezdtem.

(Amúgy: meg (látható) költségvetés.

Úgy tűnik, a mai fiatalok még kopizni is restek teljes terjedelemben: hol innen, hol onnan marad le egy-egy részletecske a "megkifogásolt" tételből - még ha csak egy félsornyi nyúlfarkocska is. Oh, tompora mutantur - egyre vastagabb a seggeken a háj... :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 19:23:50

@panelburzsuj:

"Megadtam az egyik forrást, ahonnan a téveszméimet meregetni kezdtem."

Akkor hát nincs válaszod arra hogy mi köze van a piacgazdaságnak a (személyi jövedelem)adóhoz; arra hivatkozol hogy másnak van (volt) válasza rá.

Az állami költségvetésnek sincs köze a piacgazdasághoz; de mivel a szál a (személyi jövedelem)adók kérdésével indult, arra hivatkoztam.

panelburzsuj 2013.09.04. 19:30:38

@neoteny:

Egy veterán az állam és piac viszonyáról:

"Jó lenne többet beszélni arról, hogy az államnak és a piacnak az a rosszfajta együttélése, amely Magyarországon kialakult, nem hozza ki eléggé a kapitalista rendszerből mindazt a jót, amire képes: az innovációs készséget, a dinamizmust, a kezdeményezést és vállalkozási szellemet. Ám sajnos kihozza belőle mindazt a rosszat, ami a kapitalizmusnak ugyancsak veleszületett, genetikus tulajdonsága. A kormány és a piac együtt, egymást erősítve teszi még igazságtalanabbá a jövedelemelosztást, együtt hozza létre és tűri el a tömeges munkanélküliség rémét."

Te mit vársz tőlem: hogy übereljem a Kornait, méghozzá azonnalra? :)

panelburzsuj 2013.09.04. 19:41:15

@neoteny:

"Az állami költségvetésnek sincs köze a piacgazdasághoz" - azért ezt én szívesen megfuttatnám egy körre - ha érdemes lenne minden nagyívű szamárságot óriási apparátusokkal cáfolgatni.

Van köze.

A szünetben tehát 1:1 a meccs állása. Írunk még két-két "de nincs - de van" -t, és 3:3-nál mehetünk az öltözőbe.

De legalább jól megaszontuk mindketten.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 19:47:11

@panelburzsuj:

Valóban fölösleges (habár nem különösebben nehéz) überelni ilyen szólamokat mint "mindaz a rossz ami a kapitalizmusnak ugyancsak veleszületett, genetikus tulajdonsága" meg "igazságtalan jövedelemeloszlás".

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 19:49:07

@panelburzsuj:

""Az állami költségvetésnek sincs köze a piacgazdasághoz" - azért ezt én szívesen megfuttatnám egy körre - ha érdemes lenne minden nagyívű szamárságot óriási apparátusokkal cáfolgatni."

Mint ahogy a súlyos testi sértésnek is "van köze" az egészségügyhöz.

Peterpapo 2013.09.04. 19:54:53

@Magánvéleményem:

Erre mondják, hogy ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Ha büntetik, akár halállal is, akkor nyilván nem fogják csinálni. Sőt! Ilyen is van:

Dubaji, Egyesült Arab Emirátusok

Érdekes kettősségnek érezzük, hogy míg a „dubajozás” meglehetősen egyértelmű kifejezéssé vált az utóbbi időszakban a magyar közbeszédben (és nem feltétlenül az erkölcsösség szinonimájaként), addig például a helyi törvények szerint illegális nyilvános helyen csókolózni. Jeleznénk, hogy a szabályt keményen be is tartatják, erről jó pár külföldi turista tudna mesélni.

Ezek szerint még különböző neműek sem csókolózhatnak.

Tudod vannak dolgok, amik felett eljárt az idő.

Nem hinném, hogy jó példa, ha olyan országokat említesz, ahol még vannak középkori, vagy azt idéző törvények is. Az is érdekes, hogy épp azt az arab világot hozod fel példaként, ahol még azért is halálra ítélhetnek, ha keresztény igéket hirdetsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 20:27:01

@panelburzsuj:

Az legalább humoros volt amikor Cindy Lauper arra kérte Jeff Goldblumot a "Vibes" c. filmben hogy játssza el vele a következő "párbeszédet":

- Does so!
- Does not!
- Does so!
- Does not!

----

Mivel szerinted "Szürke minden teória - de az élet fája zöld!", teljesen fölösleges bármit is mondanod a piacgazdaságról és/vagy az állami költségvetésről, hiszen azok "szürke teóriák"; csak "az élet zöld fája" számít... az meg olyan, amilyen.

panelburzsuj 2013.09.04. 20:46:53

@neoteny:

Nem szerintem, bakker, hanem az ideiglenesen Dr. Faustus gúnyájában állosmásozó Dr. Mefisztó szerint - (magyar hangjai: Jékely Zoltán és Kálnoky László) - panelburzsuj népszerű átiratában.

(szituáció: amikor már az ördög is besokall a tudálékoskodón... )

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 20:53:38

@panelburzsuj:

"Nem szerintem, bakker, hanem [...] panelburzsuj népszerű átiratában"

Az mindig ütős amikor valaki egyes szám harmadik személyben hivatkozik magára.

Tehát a "Szürke minden teória - de az élet fája zöld!" felkiáltás érvényes akkor amikor te (vagy panelburzsuj) elő akar(sz) vele hozakodni, de nem érvényes akkor ha más kíván hivatkozni rá.

"Ügyes" -- mondta Kohn bácsi.

panelburzsuj 2013.09.04. 21:05:38

@neoteny:

Sajnálom: nem tudok teljesértékű leponex lenni.

panelburzsuj 2013.09.04. 21:11:35

@neoteny:

És részvétem is: tudom, pocsékak az elvonási tünetek.

De ma nem fogsz lepedőnyi többszörös diskurzusokat élvezni.

Legalábbis velem.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 21:16:07

@panelburzsuj:

"Sajnálom: nem tudok teljesértékű leponex lenni."

Ne szerénykedj: vágod te annyira a mellébeszélést, megalapozatlan állításokat meg olcsó retorikai trükköket mint leponex.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 21:17:43

@panelburzsuj:

Nyilvánvalóan ez a legegyszerűbb: eleregetni a bullshitet, aztán kaján vigyorral elvonulni.

panelburzsuj 2013.09.04. 21:24:15

@neoteny:

Befizetsz egy IC-retúrra?

Szombaton letárgyaljuk.

Kajánvigyor Live Show - utolsó ajánlat! :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 21:33:30

@panelburzsuj:

Mivel én nem leszek ott szombaton (nekem túl sokba kerülne a retúrjegy a Csendes-óceán partjáról, plusz az utazási idő többszöröse lenne a "hasznos" időnek), így nem tudok élni az ajánlatoddal.

Remélem azért találsz valakit aki megfinanszírozza az utadat -- és mindenki számára pozitív eredménye lesz az összeröffenésnek.

panelburzsuj 2013.09.04. 21:40:54

@neoteny:

Köszönöm a biztatást.

(Van ismerősöm Kaliforniában is. Ráadásul pont közgazdász. Három apró gyerek is van, örülnének a magyar szónak. Nem akarsz vele talizni? Rövidre zárhatnátok ezt piac-adó témát ... :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 21:50:44

@panelburzsuj:

Utoljára '95-ben jártam Kaliforniában. Nem utazom az USA-ba, pedig a lányom NYC-ben tanul.

A piac-adó témának nincs "rövidre zárása": azok akik beszedik az adókat ill. az adókból élő közgazdászok soha nem fogják azt mondani hogy az adók szükségtelenek vagy hogy nincsenek negatív hatással a piacgazdaságra.

panelburzsuj 2013.09.04. 22:09:28

@neoteny:

[ Másikparti cimbim momentán nincs raktáron :( ]

Mégiscsak rövidre zártad: az általad elfogadott keretben így van, egy másik keretben meg sose lesz így, punktum.

Hogy a feléd lejtő keretet rajtad kívül hányan vallják még, azt meg tegyük el későbbre.

unionista (törölt) 2013.09.04. 22:11:23

@panelburzsuj:
a rendszerváltás környékén egy szellemi fogyatékos haverom azt mondta: "úgy kéne, hogy tik csináljátok a motrot, mink meg a butrot. mert a motorho' kell ész, a butorho' nem kell. legyártsuk és utána cserélünk okés?" ez úgy megmaradt bennem, hogy mennyire igaza van. amihez nem kell túl sok ész azt gyárthatná a város. és azon felül kell csak piac. a készárut a régióban el lehetne cserélni. innen jön a városi iparvállalat és a regionális árutőzsde ötlete. a hülyéktől lehet a legtöbbet tanulni.

unionista (törölt) 2013.09.04. 22:25:22

@neoteny:
először is azt kellene megfejteni amerikának, hogy a kína miért dúrja le a piacokat. annak nem kizárólag olcsó munkaerő az oka. mert az a népi kínában is létezett olcsó munkaerő, és nem dúrtak le semmit. amíg kínában laissez faire kapitalizmus volt addig fejlődtek ugyan, de nem nőttek amerikai iparvállalatok fölé.

aztán a kínaiak valamit másképp csinálnak. és ezek után a lenovo vásárolta fel az ibm-et. ha az amerikai kormány nem csinál semmit, akkor kínai kézbe kerül a hp, dell, az oracle, a xerox, a cisco. meg fogják venni a kanadai blackberry-t. valamit tud ázsia, amit amerikai és az európai kapitalizmus nem produkál. a munkaerő olcsósága önmagában nem magyarázat.

panelburzsuj 2013.09.04. 22:48:02

@unionista:

"a hülyéktől lehet a legtöbbet tanulni"

Végre leesett, hogy miért rendőrtábornokok szervezik a legszakadtabb cigányok foglalkoztatását.

Win-win tapasztalatcsere.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 22:51:13

@unionista:

"a munkaerő olcsósága önmagában nem magyarázat"

Miért ne lenne az? Ha az Apple teljes gyártási költségei (beleértve a szállítást) alacsonyabbak Kínában mint az USA-ban (vagy Kanadában vagy Mexikóban) akkor nyilvánvalóan Kínában fog gyártatni.

"a népi kínában is létezett olcsó munkaerő, és nem dúrtak le semmit"

Mert nem is volt a gazdaságuk egyáltalán nyílt: nem kereskedtek a világgal.

"a lenovo vásárolta fel az ibm-et"

Az IBM PC- (laptop-) gyártó részét. Ami egy igencsak alacsony profitrátájú iparág volt legalább az elmúlt évtizedben; mai napság meg egyenesen halódik az okostelefon/tablet piac mellett. Ezeken az _új_ (és ennek megfelelően igen profitábilis) piacokat nem a kínaiak uralják.

A nagy Kína-csodálat mellett még mindig igaz hogy az egy főre eső kínai GDP fele a magyarénak: ha Mo-n teljes foglalkoztatottság lenne fele (vagy akár 2/3) reálbérek mellett (a mostanihoz képest), ki is törne a parasztlázadás.

Habár _nem_ lenne teljes foglalkoztatottság szignifikánsan alacsonyabb reálbérek mellett (sem): mindaddig amíg léteznek betöltetlen állások, addig legalább egy része a munkanélkülieknek önkéntes: hiszen kapna állást -- csak annyiért nem hajlandó dolgozni. Ami szíve joga; viszont akkor nem igaz hogy "nem kapok állást", hanem az igaz hogy "nem kapok olyan állást amelyik annyit fizetne amennyit én kívánok annyi(ra termelékeny) munkáért amennyit én nyújtani kívánok (vagy képes vagyok)".

unionista (törölt) 2013.09.04. 23:13:35

@neoteny:
a tablet piacot tajvan uralja. az acer és az asus. ezen kívül minden olcsó szemetet tajvanon állít elő a foxconn és még néhány noname üzem. a pc piac azért haldoklik, mert nem veszi senki az amerikai gyártók termékeit. hiába szerveznek ki mindent ázsiába, a lenovo mindent elsöpör. a samsung a mobilpiacot uralja, és a sony sem fog összeomlani tévé és játékgép gyártásban. ma az összes ázsiainak az a célja, hogy széthordják az apple részvényeket. aminek az eredménye az lenne, hogy nem lesz amerikai gyártó ebben a szektorban. ahogyan egyébként európai sem lesz. szóval az van, hogy a kapitalizmus így nem lesz jó.

panelburzsuj 2013.09.04. 23:23:43

@neoteny:

(Jut eszembe: ma éjszakás voltál? Milyen típusú munkakörben - ha nem titok?)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 23:24:05

@unionista:

"az van, hogy a kapitalizmus így nem lesz jó"

Miért ne lenne jó? A kapitalizmus nem kizárólagosan az USA-é vagy Európáé: ha az ázsiaiak termelékenyebben és ennek megfelelően olcsóbban állítanak elő valamit, akkor nyilvánvalóan tőlük veszik meg a fogyasztók. _Ez_ a kapitalizmus (és az ahhoz szorosan kötődő szabadpiac) lényege és ígérete, nem az hogy bármelyik partikuláris cég vagy ország birtokolja bármelyik piaci szegmenst, annak bevételeit vagy hasznát.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 23:25:22

@panelburzsuj:

Itt 14:24 van. Nyilvánvalóan olyan munkakörben ahol képes vagyok valamennyit netezni. :)

unionista (törölt) 2013.09.04. 23:35:57

@neoteny:
hosszú távon az egy érdekes koncepció, hogy ázsia termel, amerikai és európa fogyaszt.

panelburzsuj 2013.09.04. 23:40:24

@neoteny:

ahh...

és rénszarvassal vagy lámával jársz be? :)

panelburzsuj 2013.09.04. 23:43:00

@unionista:

Szolgáltatunk és élünk! :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 23:47:52

@unionista:

"hosszú távon az egy érdekes koncepció, hogy ázsia termel, amerikai és európa fogyaszt"

Eléggé finoman fogalmaztál: nyilvánvalóan hosszú távon fenntarthatatlan hogy mindent (vagy a legtöbbet) Ázsia termeli és az USA + Európa fogyasztja el. _Valamit_ adni kell az ázsiai termékekért cserébe. Ha az pénz, akkor az ázsiai exportőröknek tudniuk kell vásárolni valamit azokkal a pénzekkel -- másként az árfolyamuk a bányászbéka popsija alá esik.

Persze ha az történik mint ami az USA és Kína esetében, ahol is Kína "kölcsönadja" az általuk beszedett USD-t az USA-nak azáltal hogy államkötvényeket vásárol, akkor igen nagy a kísértés az USA kormányzata részéről hogy elinflálja az USD-t a yüannal szemben -- és ezzel az olcsóvá vált USD-vel fizesse vissza a kínaiakat. Persze az az összes Kínából USA-ba irányuló import megdrágulásához is vezet(ne); ami ismét versenyképesebbé tenné az USA-t Kínával szemben.

panelburzsuj 2013.09.04. 23:49:10

@unionista:

Japánban hogy zabálják jó negyven éve a (leginkább brit/germán/jenki) hardrockot, meg a leszármazottait.

De mondj egy "Atlantiában" elhíresült tajvani metálbandát... :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.04. 23:50:02

@panelburzsuj:

Egy nagyra nőtt sirállyal. :)

Victoria városában élek, ami a Vancouver-sziget déli csücskében van.

panelburzsuj 2013.09.04. 23:59:47

@neoteny:

Hat akkor te negligálhatod ugyan a nagy USA-t, de a hátasod tuti átruccan néha bulizni! :)

unionista (törölt) 2013.09.05. 00:33:32

@panelburzsuj:
szolgáltatunk és védünk. ez a rendőrtábornok modellje. a szolgáltatás is fogyasztás. amihez piacosítás (marketing) társul.

egy vietnámi ismerősöm szerint európában egyáltalán nem kellene cipőt gyártani. ő el tudná látni az egész kontinenst. vagy bárki, aki érti a nyelvet és tud számolni. de fogalma nincs, hogy milyen magyar árut adna el a hazájában. ő a visszirányból is csinálna pénzt. csak nem nagyon tud. mert egyrészt nem nagyon van olcsó, és jó minőségű áru. másrészt az áruszállítás csak az egyik irányba támogatott. és itt a lényeg: ő úgy árulja a cipőt, mintha itt lenne a gyára, és közvetlen a raktárról értékesítene. a kormány az összes ilyen típusú költségét (ha jól értem, akkor a tőkepiaci nyereségből) megtéríti. az egy dolog, hogy munkaerő olcsó. de (ha jól értem), akkor az ázsiai áru "ingyen" áramlik és nincs a raktározás költségét is megtérítik. egy vietnámi úgy árulja a cipőt, mintha egy óriás cipőgyára lenne a sarkon. és közvetlenül onnan értékesítene. és ezzel képesek lennének ledúrni a teljes könnyűipart.

unionista (törölt) 2013.09.05. 01:03:13

@panelburzsuj:
úgy képzeljük, hogy az ázsiaiak kulturálisan el vannak maradva. mert kevés őstől származnak, hagyományosan zárt a társadalom. ez eddig rendben is van. de ha egy kicsit összekeverednek, akkor a következő generáció egy része érteni fog ehhez. nem kell olyan sok zenekar. és az x-faktor típusú tehetségkutatók kiemelnek néhányat. és az elég.

a szandi nevű pop énekest egyszer megkérdezték, hogy van-e olyan lemeze, amit utólag letagadna. és azt válaszolta, hogy egyet kivéve mindegyiket vállalja. a "jódli dili" című az borzalmas.
www.youtube.com/watch?v=ckL188tEY94
egy japán produkciós iroda végtelen pénzt ajánlott ezért. feltéve, hogy jódlizik minden csatornán, és fellép az összes óriás csarnokban. mert minden nagyon rossz, de a jódli dili szuper. nekik nem a képzett zenész kellett, valami nagyon egyszerű, amit szerethetnek. és oké, hogy ez az ázsiai társadalmi nyitással változik, de közben kitanulják a mesterséget. nem nagyon hiszek a nyugati kultúrfölény elméletben.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.05. 07:33:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a házasság intézményét mi határozzuk meg, valamint az 1 az akkor is egyenlő 1-gyel, ha homofób vagy.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.05. 07:42:11

@Magánvéleményem: te direkt vagy hülye? Szerinted egy olyan államban, ahol nagyon durván büntetik a melegséget, miért is vonulnának tömegek az utcára a melegségüket vállalva? Libernyákozzál csak, attól okosnak nézel majd ki.

panelburzsuj 2013.09.05. 09:15:18

@unionista:

Tudom: öntudatos kocka vagy.

Mégis próbáld meg egyszer - csak a kaland kedvéért - az alábbi három (négy) csoportban elhelyezni a vietnámi suszteráj kapacitásait, vagy a Szandi talentumait:

A (biológiai) önfenntartásra és önreprodukcióra alkalmas portéka

B (társadalmi) státusz kifejezésére alkalmas portéka

C (szellemi) önkifejezésre alkalmas portéka

(D elszór-akozásra szánt portéka)

A játék kedvéért tekintsd ezt afféle marketing-ábécé(dé)nek, és töprengj el azon, hogy ahol manapság ütős pénz- és tudástőke gyűlik össze, ott vajon hogyan gondolják ezeknek a tőkéknek a fialtatását:

- zárt alakzatban tovább egyenesen előre a smithi-marxi-orbáni úton ("objektív" komparatív előnyök; munkaérték)

- mindjárt az elején szétoszolva a Say-elágazónál ("szubjektív" hasznosság; határhaszon)

Ha sikerült az önszuggesztió, szóljál! ... :)

panelburzsuj 2013.09.05. 09:21:55

@panelburzsuj:

(Légy lágy élű kubus: mi a rendőrség?

Szem és fül, fog és karom - tehát A.

Valahogy így gyurmázd a szellemed ... :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.05. 09:58:12

@Zka:

Igen, homofób vagyok. Mint minden normális ember.

Hubert József 2013.09.05. 10:25:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: attól, hogy valaki nem ért egyet a melegházassággal, még nem homofób. az meg, hogy a hagyományos (tisztességes) családmodell pártolóit élből lenácizzák, egész egyszerűen bicskanyitogató. nem arról beszélek, hogy nincsenek nácik, arról beszélek, ahogy ez az agresszív propaganda próbálja összemosni a kettőt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.05. 10:39:13

@Hubert József:

Én homofób vagyok. A homoszexualizmust betegségnek tekintem.

unionista (törölt) 2013.09.05. 11:32:45

@panelburzsuj:
high tech -> határhaszon (piaci működés)
low tech -> munkaértékelmélet (egyházi logika)
vietnámban a high tech könnyűipar az uralkodó. tehát nem az van, hogy a gyerekek kézzel varrják az árut a mekong völgyi faluban. mint a népi demokratikus változatban. hanem az olcsó munkaerőt az ágazati csúcstechnológiával párosítják. a lakossági megtakarításokra bankokat alapítanak. a metropoliszok önkormányzatai teljes önállóságot kapnak. a tőkepiaci nyereségből a központi kormányzat megtámogatja az áruszállítást és a raktározást. amerikai mintára épülnek a kereskedelmi központok.

ho chi min city:
en.wikipedia.org/wiki/File:HCMC-skyline.jpg

és ezzel a szabad versenyes kapitalizmus nem tud kell versenyezni. azért, mert az ázsiai modellben a kereskedelem nem szabad, hanem ingyenes. érthető? úgy árulják a cipőt, mintha a szomszédban lenne az óriás gyár, és a raktár. a kínai wang kifőzdéje itt úgy lesz olcsó, hogy ingyen szállítják az alapanyagot.

free trade = ingyen kereskedelem. a vietnámi ismerősöm szerint.

erre a legegyszerűbb válasz, hogy a nyugat vessen ki brutális vámokat az keletről érkező árura. erre azt mondják, hogy ők cserébe nem finanszírozzák tovább a költségvetési hiányt. az európai válasz az egyelőre az, hogy szigorú fiskális politikával állítsuk meg eurozóna tovább eladósodását. de a megszorításokból munkanélküliség és recesszió következik. az amerikaiak laza monetáris politikát hirdetnek. kötvénykibocsátással próbálkoznak.

ha én lennék a király, akkor 10% kommunizmus (egyenlő újraosztást) lenne. 10% kereszténység (non profit gazdálkodás) és 80% piacgazdaság. ez nem az ortodox liberalizmus, de majdnem.

panelburzsuj 2013.09.05. 11:54:47

@unionista:

Azér olyan nagyon nem törekedtél az élgömbölyítésre... :(

Miért nem pakolja meg az üres vissz-konténereit az a hosiminy-csizmadia jóféle magyar tarsolyokkal, süvegekkel, csontíjakkal? Mér nem kellenek neki a Gere-borok és a csányi kolbász? (Vagy a Csányi az dinnye?... Tiszta káosz!...)

Vagy Doxa órákkal, Hasselblad fényképezőkkel, dedikált Presser Pici cédékkel?

Ha egyszer ingyen van a fuvar?

Rossz minőségű "low-tech" bizbaszok lennének, amiket soroltam?

(A magas kápájú fanyerget szándékosan hagytam ki: az tényleg ló-tech...)

Szóval: sötétben minden Ford fekete - és innen aztán egy tappodtad se mozdultunk el száz év alatt?

unionista (törölt) 2013.09.05. 17:34:11

@panelburzsuj:
az egyik irányban: az ázsiait nem érdekli se az útdíj, se az olaj ára. akármelyik hipermarketben ingyen kirakja a cipőt. nem érdekli a polcpénz. mert a kormány a kereskedés költségeit megtéríti.
a másik irányban: nincs támogatás. a fizetőképes kereslet korlátos. mert alacsonyak a bérek, a lakosságot megtakarításokra kötelezik. a kínálatot korlátozzák. a helyi kiskereskedők lefölözik a hasznot.

orbán erre azt mondja, hogy csinál egy zöld bankot. ebbe bevonja a takarékszövetkezeteket és a postahivatalokat. ezt az egészet az otp helyébe képzeli. a zöld bank nyereségét adná oda a nemzeti nagytőkéseknek. csányi ezért szállt ki a bankszektorból. nem bankadót akar fizetni, hanem exporttámogatáshoz akar jutni. kérdés, hogy ebből lesz-e versenyképes gazdaság. az eredeti terv az volt, hogy dél-kelet ázsiai modellben működne a mezőgazdaság. közmunkásokkal ázsiai szintre lenyomják a béreket. a nyugdíjas rendőrökből lesznek a munkafelügyelők. ehhez jönnek a nemzeti nagytőkések. csakhogy így olcsó tömegterméket lehet gyártani. ezzel a tesco gazdaságost ki lehet szorítani a belső piacról. erre ázsiában legfeljebb éhínség idején lehet szükség. a gmo élelmiszer annyi terem, hogy abból lehet raktározni.

amit európából ázsiába ki lehet vinni az luxury. aranyáron mérni a sonkát. és azt extra kormányzati támogatás nélkül kellene előállítani. a piacon döntsük el, hogy csányi óriás vágóhídja lesz a legjobb, vagy valamelyik kis hentes készít extra finomat. ezt mondják ugye a liberálisok. ami elvben rendben van. csak szerintem a gyakorlatban nem működik egyik sem. nagyné és társa kis eséllyel tudja kínában eladni a tejfölt, és az olyan óriás tejipari vállalat mint a parlamat sem tud az ázsiai piacra betörni.

orbánék azt mondják, hogy ne a globális trendet kövessük. hanem piros-fehér-zöld zászlókat fessünk mindenre. és mondjuk azt, hogy ez "magyar". hmmm, de finom. meg azt, hogy mi félázsiaiak vagyunk. a népi demokrácia a logikáját vegyük át a vidékies táncegyüttesekkel. csakhogy ázsia éppen ezzel akar szakítani. olyan, mintha ők nekünk azt mondanák, hogy ez az új "szocialista autó". és az milyen "szuper".

szerintem a klasszikus liberalizmushoz kell visszatérni. és a várost kell eladni. vagy a városkörnyéki kommunákat. azt mondani, hogy ez a messze földön híres pármai (parmalat) prémium tej. és ez a pármai (parmezán) sajt. ez a pármai sonka. de ezekből korlátozott a kínálat. a nyersenyag csak egy itáliai provinciából származik. a ládákból, palackokból, dobozokból számozott példányok vannak a készáru raktárban.

a kisüzemeket a város szintjén kellene összefogni. és egy sikeres kulturális mintázatot adaptálni. erre mondom, hogy debrecen lehetne a 27. svájci kanton. én azzal a képtelen ötlettel állnék elő, hogy a credit suisse vegyen meg egy basel méretű várost és annak környékét a pusztában. és árut úgy eladni, hogy az "helvet", "reformed", "kantonal" vagy "swissmade". persze ezt csak szövetségi keretek között lehet megtenni. úgy lehet ha az egész mögött ott van a nestlé, a swisscoop, és minden kulturális kellék. és a polgárság hajlandó eljátszani, hogy mink itten a refomált svájciak vagyunk. persze a gyerekeket tanítsuk meg rendesen viselkedni, több nyelven beszéljenek, legyenek sportosak, neveljük ki a tudósokat és a művészeket. eulert, vagy a sok bernoullit. a nagytemplomra tegyük ki a reformáció helvét zászlaját. a humán kollégium mellett nyissunk egy szövetségi reálgimnáziumot, szervezzünk reformált svájci gárdát, stb. és ezt adjuk el.

ez ugye ami olyasmi, mint párma, csak ez debrecen. persze össze lehet kacsintani akár az olaszokkal is. a kanton egy német-francia-olasz-romans koprodukció. a környéken a románok hazudják magukat nagy ős-rómainak. nagyszerű, ők lesznek a natívok és az ősmagyarokkal. és ezek alkotják az "esküszövetséget".

és ezek után testvérvárosi kapcsolatokra alapozva eladni az árut. nagy fantáziával adódik célként "kanton" városa. nem azt kell mondani, hogy ez nagyné és társa által gyártott tejföl és ez az magyar. hanem azt, hogy "debreszeni" prémium termék. ez "reformed", "kantonal", "helvet", "swissmade". és ebből nagyon kevés van. ez a "debreszeni húszosz palacintához a finci szósz". stb. ugyanúgy, mint a pármai húsos tésztához. persze az egész mögött ott lehet a parmalat lányvállalata is. ugyanarra a technológiára mondhatják azt, hogy ez "pármai", ez "debreszeni". különféle kínai tartományt célozva. a hátsó szobában összebeszélni. és vegyesvállalati formában prémium minőségben termelni.

panelburzsuj 2013.09.05. 22:40:38

@unionista:

(Derakasan bepótoltad... :)

Sok "tételedre" rábólintottam.

Viszont ha tényleg az a helyzet, hogy az "ázsiai modell" a tudatos, sőt kikényszerített belső fogyasztás-visszafogáson alapul ("Háj helyett spájzot!"), akkor a színtiszta politika mezejére lépünk. Akkor ugyanis arra egyszerűsodik a kérdés: ki bírja tovább? Az "atlanti kapitalizmus" a stagnálást - vagy az "ázsiai kapitalizmus" a koplalást.
süti beállítások módosítása