Senki se akarjon kormányváltást! (I.)

Benkő Gyula 2013.06.10.

Csak a hatalommániás, megélhetési és idő előtt aratni szándékozó politikai erő, csoportosulás akarhat most kormányváltást (vagy rezsimváltást – ahogy mostanság divatos mondani). Játszunk el a gondolattal. Az ellenzéki összefogás megnyeri a soron következő választást MSZP-stől, Együtt 2014-PM-estől (Haza és Haladás, Szolidaritás, Milla, PM), DK-stul satöbbistül. Mindenki hozza a saját ötleteit, elképzeléseit, udvartartását. Hiszen nehéz elképzelni, hogy azok az erők, amelyek végeredményben mégis mind az MSZP szoknyája alól bújtak ki, olyan könnyen visszamásznának oda a közös cél érdekében… A győzelem után sokan örülnének egy két napig, amíg tartanak a mézeshetek, azonban ha most sem tudnak sárdobálás mentesen dolgozni, mit várjunk majd tőlük ha kormányra kerülnek. Mindannyian emlékszünk arra, mennyire döcögős volt az MSZP-SZDSZ házasság.

osszefogas2.jpg

Most pedig bővült a család, jönnek a gyerekek is… Ráadásul a visszabeszélős fajtából. Vajon mennyire lesz majd képes Gyurcsány Ferenc alázatosan, katonás fegyelmet tartva viselkedni? Ha már majdnem szétverte az MSZP-t, mert nem bírta elviselni, hogy Mesterházy a főnök, most hogy fog másokat megtűrni? Az a Milla, ami még Bajnai Gordonra is időnként a frászt hozza, mennyire jön majd ki a 2002-2010-es bandával? Fodor Gábort (már ha beveszik a buliba), nem fogja-e elkapni a nosztalgia és lép ki újra a koalícióból? És még hosszan lehetne sorolni az aggályokat. Mindent összevetve egy kompromisszumokkal teli, recsegő ropogó bénakacsa kormányt kapnánk, amit egy iszonyú erős politikai Fekete Lacinak kellene összefognia – bár (félreértés ne essék Fekete Laci minden érdemét elismerve és kétségbe nem vonva) kétlem, hogy ennyi szereplőt egyáltalán kordában lehet tartani. De tegyük fel, hogy ezzel mind nem is lesz probléma, mindegyik formáció háttérbe szorítja saját politikai identitását és megfékezi a karizmatikusabbnál karizmatikusabb vezetői csúcsra törési kísérleteit a dicső cél elérése; a kormányváltás érdekében. Akkor sem dőlhetnek hátra. Van egy ennél sokkal komolyabb gondjuk. A megörökölt FIDESZ klientúra. 2014-18 között még lesz egy Matolcsy Györgyünk az MNB élén, Áder Jánosunk a Sándor Palotában, Handó Tünde az OBH vezetőjeként, kitudja ki az Ombudsmani Hivatal, NMHH és Médiatanács élén, tankerületi igazgatók, hogy csak néhányat említsek. És a minisztériumok, állami cégek is tetőtől talpig telis teli lesznek a jelenlegi kétharmad embereivel. Nagy munka lesz a vérfrissítés, ráadásul minden döntést közösen, kompromisszumok mentén kell majd meghozni – visszahozva a 2009-es miniszterelnöki casting hangulatát. Nem is beszélve arról, hogy habár jelen példánkban a feltételezett kormányunk tagjai egymás testrészeiként mozogva segítik és támogatnák egymást, még mindig marad egy erős FIDESZ-KDNP az ellenzékben, aki kíméletlenül (és az eddigi tapasztalatokból kiindulva zseniálisan) kihasználná a hibáikat. Hiszen – bár a gondolatunk szárnyain szállva messze elröpülhetnénk a realitástól, mégsem tesszük –, ha nyerne az összefogás, akkor is csak éppen hogy. Brutálisan kemény kampányt követően, egy kis csodával és néhány mandátummal esetleg…

A sokszínűség és a folyamatos kényszerítő kompromisszumok miatt ráadásul igazán egyik formáció sem tudná képviselni a választóit, amiről pedig elvileg ez az egész népszuverenitásos demokráciásdi kellene hogy szóljon. Lássuk be, a fenti okok miatt hamar elvesztené a választók bizalmát a tarkabarka kormány, jöhetne megint a FIDESZ, vagy valami még annál is rosszabb (például a Jobbik). Ha azonban most mindegyik erő az építkezésre teszi a hangsúlyt és nem a közelgő választások okozta hévben egymás lejáratására, 2018-ra letisztulhat az összefogás 1-2 szereplőre. A FIDESZ addigra már nem kétharmaddal kormányozna, a fülkeforradalmárok az életszínvonal romlásával elfogynának, a klientúra 5-9 éves mandátumai szépen kifutnának és jöhetne egy viszonylag erős új kormány.

Kedves Ellenzék, kedves ellenzéki szavazók ne akarjatok így kormányváltást, ne akarjátok ennyire ezt az erőtlen hatalmat. Eljön még Ti időtök is… Minden erővel, de ne minden áron!

Hogy ez hosszútávon miért érdeke a történet többi szereplőjének (FIDESZ, JOBBIK), egy későbbi bejegyzésben kerül kifejtésre.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szintiszta.blog.hu/api/trackback/id/tr745352641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pretorianus11 2013.06.24. 14:40:22

Nagyon jó a szerző meglátása a politikai helyzetről......bár ettől függetlenül nem fogok a fideszre szavazni sőt biztos, hogy ellene fogok (azt, hogy kire az még kérdés).
süti beállítások módosítása